Miljöpartiet gjorde tveklöst ett katastrofval. Partiet fick 4,4 procent, och klarade sig med knapp nöd kvar i riksdagen. I Västmanland åkte partiet ur regionen/landstinget. 2,71 procent var under spärrgränsen på 3 procent. I Västmanlands kommuner var det bara i Västerås MP fick mer än 3 procent av rösterna och 2 mandat. I tre andra kommuner blev det ett mandat, i sex inga alls. Språkröret Gustav Fridolin ska avgå till våren 2019.
Det går desto bättre för gröna partier i andra länder. Opinionsmätningarna från Tyskland visar att Socialdemokraterna (SPD) och det stora borgerliga partiet Kristdemokraterna, partierna i den stora koalitionen, tappar stöd. För Socialdemokraterna är det riktigt illa, partiet hamnar i de flesta mätningarna på 14-15 procent. Det går desto bättre för De tyska Gröna, som oftast ligger på 16-21 procent. De ser ut att ha gått om SPD.
Annons
Annons
I Nederländerna och Belgien går det också bra för gröna partiet, de ligger över 10 procent i opinionsmätningarna. Liksom i Finland, i den senaste mätningen fick partiet 11.6 procent.
I en artikel i Guardian presenteras gröna partier som humanistiska och ett favoritparti för storstadsbor. När annat än vänster-högerskalan får större betydelse skulle gröna partier gå om traditionella stora socialdemokratiska vänsterpartier, men också locka livsstilsliberaler från borgerliga partier.
Vi känner igen tongångarna från Sverige. Statsvetare talar om GAL-TAN- (grön,alternativ,libertarian - traditionell, auktoritär, nationalistisk)- skalan som ett alternativ till höger-vänster. Inför riksdagsvalet 2014 såg det, efter ett bra EU-val, lovande ut för Miljöpartiet. Det lät ungefär som det gör i andra länder nu.
MP skulle växa om Socialdemokraterna, med början i större städer. Även liberala väljare skulle lockas, Gustav Fridolin betraktade 2015 liberalen och demokratikämpen Karl Staaff som "ett slags dåtida partikamrat".
GAL-TAN är väl mycket övertalningsdefinition av "goda" mot "onda", och hur som helst gick det riktigt uselt för Miljöpartiet 2018. Varför?
Det finns en tydlig skillnad mellan Miljöpartiet och de framgångsrika systerpartierna. MP har varit med och styrt på många håll. De senaste fyra åren i regering på riksplanet, på många håll i kommuner och landsting. Alltjämt kvar i Västeråsstyret, enda partiet som ingått i styret sedan 2006. I Stockholm stad och landsting styr MP nu med alliansen och partiet vill gärna vara kvar i regeringen.
Annons
Systerpartierna har också varit med på lokal och regional nivå, men inte nationellt på senare tid. Utom i Finland, där De gröna lämnade regeringen i protest mot nya kärnkraftsbyggen. En bra fråga för ett grönt parti. Det nationella slår igenom mer än lokalt styre.
Nog ser det ut som svenska Miljöpartiet är på väg att "regera ihjäl sig". Väljarna som röstar MP kan vara lätt fångna, men också lätt förgångna.