Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Richard Appelbom
Richard Appelbom: Ständigt nya rökförbud i landet extremt

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

SD avgör om rökförbud på uteserveringar

Rökförbud också på uteserveringar

Bild: TT

Det är en myt att Sverige är landet lagom. Snarare landet extremt. Men det blir extremt i små steg.

Samförståndskulturen gör att de flesta opinionsbildare och beslutsfattare drar åt samma håll. Därför tas steg efter steg i samma riktning och till slut kan det bli allt annat än lagom.

Så är det med rökning. Rökning är farligt, och röken påverkar omgivningen. Därför fanns goda motiv för tidigare beslut att hindra passiv rökning inomhus och att genom skatter göra det dyrt att röka.

Det borde dock finnas en gräns där staten avstår från att styra enskilda människors liv och där obehaget för omgivningen kan lösas på andra sätt än genom statliga förbud.

Annons

Annons

Det borde dock finnas en gräns där staten avstår från att styra enskilda människors liv och där obehaget för omgivningen kan lösas på andra sätt än genom statliga förbud.

När stenen har kommit i rullning tycks den rulla vidare. Nu står en majoritet i riksdagen bakom rökförbud på en del allmänna platser utomhus som uteserveringar. Förbudet ska också gälla elektroniska cigaretter, trots att de är långt mindre farliga än tobakscigaretter. Det handlar i praktiken om att i små steg stoppa all rökning.

Även för oss som inte röker eller som i mitt fall aldrig har rökt finns anledning att se upp. Den här gången är det rökare som sätts åt.

Nästa gång kan det vara någon annan grupp som avviker på ett sätt som staten eller mäktiga påtryckare inte gillar. Det talas mycket om tolerans och om att bryta normer, men det verkar mest handla om att tolerera det överheten redan gillar eller bryta mot normer den ogillar.

Det talas mycket om tolerans och om att bryta normer, men det verkar mest handla om att tolerera det överheten redan gillar eller bryta mot normer den ogillar.

Alla partier är dock inte för alla nya förbud. En majoritet stoppar förbudet mot självbetjäning för snus.

Annons

Det är klokt att särbehandla snus. Norge, Sverige och Island har minst andel dagligrökare i Europa. De länderna omfattas inte av EU:s snusförbud.

Annons

Samtliga allianspartier säger nej till att rakt av förbjuda rökning på uteserveringar. De rödgröna partierna vill införa alla förbud regeringen har föreslagit. Förbudet att röka på uteserveringar går igenom då det har stöd av de rödgröna partierna och av SD.

Samtliga allianspartier säger nej till att rakt av förbjuda rökning på uteserveringar.

Så visst har Sverigedemokraterna inflytande när det gäller att införa nya förbud. Och rödgröna partier tackar inte nej till SD:s röster för att låta staten bestämma mer.

Så visst har Sverigedemokraterna inflytande när det gäller att införa nya förbud.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan