Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Richard Appelbom
Richard Appelbom: Gör som i Finland och flytta valdagen till våren för att undvika årets budgetstrul

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bättre att rösta på våren Foto: Arkivbild

Annons

Regeringen ska lägga fram budgetförslaget strax efter valet. Det är besvärligt även för en snabbt tillträdande regering att hinna sätta sin prägel på budgeten för nästa år. Men det blir riktigt struligt när regeringsbildandet drar ut på tiden.

En budget måste antas även om det inte har bildats någon ny regering. Den sittande övergångsregeringen har lagt en neutral budget för att inte binda en i riksdagen framröstad regering.

Sedan har flera partier lagt egna ambitiösa budgetförslag. Det slutade med att riksdagen antog M-KD.s budgetförslag. Sverigedemokraterna stödde M-KD-budgeten när det egna förslaget hade fallit, medan Centerpartiet och Liberalerna lade ned sina röster.

Det slutade med att riksdagen antog M-KD.s budgetförslag.

Annons

Någon regering finns dock ännu inte i sikte. I fredags blev det nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.

Annons

Det betyder att övergångsregeringen (S-MP) måste följa M-KD-budgeten. När en ny regering tillträder kan den ändra utgifterna, men skattesänkningar ligger fast.

Partierna har till synes rimliga motiv för hur de har agerat. M-KD har lagt en budget, SD har tyckt att den är det bästa alternativet när det egna förslaget har fallit. C och L har följt tidigare ordning och lagt ned sina röster när de egna förslagen har fallit.

Men resultatet blir bakvänt. Budget kommer före regering när det borde vara tvärtom.

Hur har det blivit så här? Det beror på att statens budgetår under 1990-talet ändrades från att löpa juli-juni till kalenderår (januari-december).

Men resultatet blir bakvänt. Budget kommer före regering när det borde vara tvärtom.

Tidigare lade regeringen sin budget i januari. Jag är tillräckligt gammal för att minnas hur Gunnar Sträng (S) i svartvit tv med myndig stämma talade om hur budgeten skulle bli. Då var det dessutom viktigt att inte läcka något i förväg, nu brukar regeringen sprida ut nyheter om satsningar i veckor innan budgeten läggs.

Tidigare lade regeringen sin budget i januari

Det gav regeringen god tid att efter valet i september förbereda budgeten. Inte för att det spelade så stor roll när S alltid regerade, men när det blev regeringsskifte som 1976 fanns tid för den nya regeringen att göra en egen budget.

Det gav regeringen god tid att efter valet i september förbereda budgeten.

Annons

Annons

I mitten av 1990-talet gick staten över till kalenderår. Det finns goda praktiska skäl att låta budgeten gälla från januari till december.

Men det blev svårare vid regeringsskiften. Frågan om att flytta valdagen för att undvika den korta tiden för en ny regering att påverka budgeten väcktes.

Septembervalet behölls dock. Det var inarbetat och är en bra tid för val. Inga långhelger, ofta hyfsat väder och temperaturer. Valdagen flyttades från tredje till andra söndagen i september för att ge lite mer tid för en ny regering att göra budget.

Det räckte inte. Årets budget- och regeringsstrul stärker skälen för att flytta valdagen. Det mer osäkra politiska landskapet kan bestå, och det kan även i framtiden ta tid att bilda regering. Med ett vårval finns tid både för att bilda en ny regering och för att låta den sätta sin prägel på budgeten.

Årets budget- och regeringsstrul stärker skälen för att flytta valdagen.

Norge och Tyskland har också nationella val i september. Men Finland har i april och Storbritannien i början på maj.

Det borde vara fullt möjligt att också i Sverige ha vårval, någon söndag andra hälften av april eller första hälften av maj.

Det borde vara fullt möjligt att också i Sverige ha vårval, någon söndag andra hälften av april eller första hälften av maj.

Det finns invändningar, som att vårsysslor skäl uppmärksamhet och att helgdagar som påsk och Kristi himmelsfärd flyttar mellan åren. De väger lätt mot fördelen att undvika risken för strul med budget och regeringsbildande. Det är hanterbara praktiska problem, väljarna skulle nog klara det bra att rösta på våren i stället för på hösten.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan