Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Rökförbud – klåfingrigt inhopp i människors livsrum

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rökning på uteserveringar – inget som politiker borde lägga sig i, tycker skribenten.

Bild: TT

Annons

Återigen har våra riksdagspersoner fattat beslut som ligger långt utanför deras mandat.

Inför val talas det om än det ena och sen det andra. Ofta saker som vi väljare knappt fattar. Ja, ni vet, dom där undflyende "sakpolitiska" frågorna som vi väljare knappt begriper, frågor som är inkorporerade i politisk "svanghili", alltså det språk som är förbehållet politiker och ämbetsmän. Ja, det är ett språk som innefattar obegripliga termer, och obegripliga konsekvenser. Såna som gör att våra "företrädare" verkar veta mer än vi. Och vi faller snällt i fällan.

Så får de vår röst. 349 individer. Människor. (Borde reduceras till 149 – vi har löjligt stor riksdag med tanke på vår befolkning. Men den tanken tar vi vid ett annat tillfälle.) Nå, nu har åter riksdagen fattat lite beslut över våra huvuden. Bara så där.

Annons

Annons

Exempel 1: Vi vet att pengar har börjat slussas ut ur samhället – alla ska handla med kreditkort. Passar banker och "övervakare" av vårt privatliv bra. Pröjsa på bussen – glöm det. Ingen cash, tack!

Ska inte kronor vara giltig valuta längre? Nä, rånrisk och besvär är förklaringen. Man måste kunna spåra betalaren. Och framförallt, var pengarna kommer ifrån! Ungefär som vore vi ett land befolkat av skurkar och skumma penningtvättare. Men det är inte vi "kontantbetalare" som är skurkarna. De måste spåras på annat sätt. (Försökte sätta in 5000 kronor på banken, men det gick inte – för jag kunde inte bevisa var jag fått pengarna ifrån. Jo, det var hederlig inkomst. Sålt två gitarrer.)

Exempel 2: Nu har man bestämt att rökning ska förbjudas på uteserveringar. Ja, det är förvisso politiskt korrekt.

Men inte tusan har jag gett mitt mandat till min riksdagsperson att göra ingrepp i mitt privatliv. Men de rödgröna tycker att nu ska vi slå till. Har man ingen skam i kroppen?! Med vilken rätt fattar man ett sånt beslut? Tomkörning med bil, SUV:ar, flyg, vedeldning – det är ok. Men rökning. Nä. Det är djupt upprörande, kränkande, näst intill fascistiskt. Skäms inte våra riksdagspersoner?

"Jo, vi måste skydda våra barn och unga", säger Annika Strandhäll. Kom igen. Hänger sjuåringar på krogen? Hur vore det att införa en obligatorisk, nordkoreansk, motionstimme varje dag istället. Där har vi ett samhällsproblem.

Annons

Det borgerliga blocket röstade emot. Är det alltså borgarna man ska lite till när det gäller personliga fri- och rättigheter?

Annons

Har makten stigit våra riksdagspersoner åt huvudet? Det är skrämmande att man, sådär, på en höft, lägger sig i våra privatliv. Ska allt bestämmas av våra så kallade politiker?

Gå tillbaks några steg. Gör det ni ska göra, fundera och besluta om saker som gynnar nationen. Sköt ert jobb! Lägg ner ert petande i den lilla människans tillvaro.

Har helt tappat förtroendet för våra rikspolitiker. Röstade i valet. Nästa gång ger jag tusan i det... eller lägger jag i ren protest min röst på FI.

Richard Hichens-Bergström

fd rödgrön väljare. Idag politisk vilde!

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan