Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Till minne – Bosse Bergman

Bosse Bergman har gått ur tiden, 76 år gammal.

Bosse Bergman.

Bild: Privat

Annons

Som tidigare meddelats har stadsbyggnadshistorikern Bosse Bergman, Stockholm, avlidit 76 år gammal. Han efterlämnar livskamraten Catharina Dyrssen, sönerna Matthis Kempe Bergman och Robin Kempe Bergman med hustru Rebecka Mellberg samt systern Eva med familj.

Bosse Bergmans forskar- och författarliv famnade både småstad och metropol. Från Fagersta, dit hans pappa hade kommit och etablerat en framgångsrik ekiperingsfirma, tog sig Bosse i mitten av 1960-talet till Göteborg för att studera. I storstadens radikala miljöer mötte han ett kulturellt och politiskt uppbrott, inte minst genom studentfilmstudion och boendekollektiven.

Annons

Städer och stadsliv blev Bosses liv. Genom kritiken av funktionalismen och tidens brutala stadsomvandlingar skärptes Bosses intellektuella ambitioner. Efter arkitektexamen 1967 och en fil kand utvecklades det publicistiska engagemanget, med grundandet av förlaget Korpen 1975 tillsammans med Gert Nilson som ett ännu bestående resultat.

Annons

Familjebildning följde och flytt till Stockholm. Arbetet fortsatte dock på Chalmers, där han blev forskare och historiker med hjälp av professor Elias Cornell. Doktorsavhandlingen 1984 behandlade de tidiga brittiska trädgårdsstädernas utopi, och hade formen av en roman med notapparat. Bosse var en pionjär när det gällde att väva ihop stadsbyggnadsfrågor, estetik och ideologisk analys i en levande och medveten form.

Bosses undervisnings- och forskningsstationer blev Nordplan i Stockholm, Avdelningen för byggnadsfunktionslära vid LTH i Lund, universitetet i Aalborg, och slutligen KTH i Stockholm: först Avdelningen för teknikhistoria, och därefter Avdelningen för urbana och regionala studier.

Böckerna och projekten blev många. Bosse fortsatte inte att tänka samma, utan omvärderade. Han kom att vända sig mot ett alltför snävt hyllande av den traditionella stenstadens former, och visade i boken E4-staden hur stadsbegreppet kunde befrias och det regionala perspektivet användas. De sista projekten satte nytt ljus på Baedekers klassiska reseguider samt på födelsestaden Fagersta.

Bosse var alltid nyfiken på nya perspektiv från sin omgivning. ”Det där är ju jätteintressant!” var en typisk reaktion – uppriktig och med en ständig beredskap att ge sig i kast med ett nytt ämne. Vi kommer att vårda minnet av en varm, öppen och humoristisk person för vilken gränsen mellan det professionella och det personliga i samtalet, middagen eller sällskapsleken alltid var flytande.

Kollegorna och vännerna vid KTH genom Göran Cars, Anders Gullberg, Maria Håkansson och Jesper Meijling.

Annons

Annons

Till toppen av sidan