Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Richard Appelbom
Richard Appelbom: Omdömeslöst av EU-kandidat Skyttedal (KD) om Quisling och S-C-L-MP- uppgörelse

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bakom Tage Erlander syns norska S-ledaren Trygve Bratteli (S). Han drabbades av den verklige Quisling. Foto: TT

Annons

I ilskan över att Centerpartiet och Liberalerna har gjort upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet twittrade kristdemokraten Sara Skyttedal "Klåpare. Bedragare. Quislingar".

Hon har fått hård kritik, för att använda det starkt laddade ordet quislingar. Det syftar på nazisternas lydhärskare i Norge, landsförrädaren Vidkun Quisling. Skyttedal menar att det i dag används i en allmän betydelse av förrädare.

Visst finns risken att det går inflation i fördömanden av gamla uttalanden, som kan ha gjorts i hastigt mod på sociala medier. Men den här gången är uttalandet alldeles färskt.

Det är djupt kränkande att jämföra samarbete med socialdemokrater med landsförrädaren Quisling. I synnerhet som norska socialdemokrater drabbades av den riktige Quisling och av nazisternas övergrepp.

Annons

Annons

Det är djupt kränkande att jämföra samarbete med socialdemokrater med landsförrädaren Quisling. I synnerhet som norska socialdemokrater drabbades av den riktige Quisling och av nazisternas övergrepp.

Den tidigare statsministern och partiledaren Trygve Bratteli sattes i koncentrationsläger och vägde 47 kilo när han räddades av de vita bussarna. Han har beskrivit sina upplevelser i boken Fånge i natt och dimma.

Det är något annat än att inleda ett politiskt samarbete med socialdemokrater. För övrigt samarbetade Amanda Agestav (KD) som kommunalråd i fyra år med Socialdemokraterna i Västerås. Är hon också en quisling för Skyttedal?

Den verklige Quisling skakar hand med Adolf Hitler. Foto: TT

Sara Skyttedal står som etta på Kristdemokraternas EU-vallista. Med dagens opinionsvind i ryggen kan hon därmed ta plats i EU-parlamentet. Det innebär mer makt än vad riksdagspolitiker har. EU-parlamentets makt är underskattat, och de svenska ledamöterna är betydligt färre än i riksdagen.

EU-parlamentets makt är underskattat i Sverige, och ledamöterna är betydligt färre än i riksdagen.

Annons

Där finns dessutom gott om "quislingar" för att tala Skyttedalsspråk. Samarbete mellan borgerliga och socialdemokrater är vanligt både i parlamentet och i andra medlemsländer. Minnet av nazisternas övergrepp är mer levande än i Sverige

Annons

Därför borde KD fundera över om Sara Skyttedal verkligen är lämplig att toppa partiets EU-lista. Står hon kvar bör väljare som gillar EU-vänlighet kombinerad med misstro mot mer centralisering rösta på något annat parti. (De som vill ha mer EU kan rösta på Liberalerna) Nog skulle det kännas tryggare med Jessica Polfjärd (M) i EU-parlamentet än med Sara Skyttedal (KD).

Därför borde KD fundera över om Sara Skyttedal verkligen är lämplig att toppa partiets EU-lista.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan