Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Till minne – Siv Thomas

En sagotant har gått ur tiden.

Siv Thomas var en älskad sagotant för barnen i Fagersta och spelade en stor roll i stadens kulturliv. Foto: Margaretha Eriksson

Bild: Arkivbild

Annons

Anmäl text- och faktafel

Generationer av småttingar har Siv Thomas samlat till sina sagostunder, både på biblioteket och i sitt hem. Hennes kreativitet och fantasi hade inga gränser. Skulle något roligt hända i staden, så var det Siv som tillfrågades. 

Annons

Vem minns inte karnevalstågen på 1980-talet, där Siv skapade de mest fantastiska dräkter till deltagarna i karnevalen. 

Annons

Ett annat projekt var att förvandla bagageinlämningen i stationshuset i Västanfors  till ett populärt bibliotek. Det fick namnet Lennart Hellsingbibliotektet och författaren i egen hög person invigde. Här fanns både Krakel Spektakel, kusin Vitamin och herr Gurka tillverkade i frigolit av Siv. 

Det var en stor sorg för Siv när biblioteket lades ner. Kontakten med Lennart Hellsing var livslång och hon invaldes i föreningen Lennart Hellsingsällskapet i Stockholm.

Siv vårdade sig om gamla traditioner och älskade sitt hem i den gamla gästgivaregården i Västanfors. 

I ett av rummen ligger sagoverkstaden, som med åren blivit ett litet museum. Där, bland andra figurer, bor krabban Konrad och Sömnige Sune.

Några gånger vid tjugondag Knut ställde Siv till med en gammeldags julgransplundring för sina äldre väninnor. För många av oss som var med, är det idag ett fint minne av Siv Thomas.

Vännen Margaretha Eriksson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy