Annons

Annons

Annons

Längdåkning

Stark uppladdning inför Engelbrektsloppets 50-årsjubileum

Snart är det återigen dags för den stora skidfesten i Norberg och inte nog med det, i år firar också Engelbrektsloppet 50 år. Arrangörerna väntar sig därför ett större deltagarantal och en riktig folkfest.

Text

Fredrik Persson, marknadsansvarig, tycker att läget är under kontroll inför årets Engelbrektslopp. Foto: Jörgen Hjerpe/Emma Larsson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Med lite mer än en vecka kvar innan Engelbrektsloppet går av stapeln är förberedelserna i full gång. Snön och kylan som kommit har gjort arrangörerna lugna och de menar att de ligger i fas med allting.

– Det har gått ganska bra tycker jag, man ska ju aldrig ropa hej men vi har läget under kontroll. Anmälningsläget ser också bra ut, det är lite bättre än samma period förra året och sedan vet vi att de flesta anmäler sig i sista sekund. Det pekar på att det i bästa fall kan bli i alla fall 3 500 deltagare, säger Fredrik Persson, marknadsansvarig.

Arrangörerna hoppas på att 50-årsfirandet ska dra ännu mer åkare.

Bild: Lova Jappevik

Annons

Annons

Förra året var drygt 3 200 åkare anmälda till start. I år tror Fredrik Persson alltså att det kan bli en liten ökning eftersom Engelbrektsloppet firar 50 år.

– Det är nog många som vill åka det här loppet bara för att kunna säga att man åkt jubileumsloppet, så det är roligt, säger han.

För att fira jubileet kommer bland annat alla åkare få ett jubileumsmärke på sina skidor och det kommer vara något extra på invigningen i kyrkan. Om allt går som planerat kommer också tre mycket speciella personer dyka upp.

– Loppet startade en gång i tiden för att behålla de duktiga skidåkarna i kommunens skidklubb. Bland annat de tre som tillhörde Sverigeeliten på den tiden. Om allt går som det ska kommer de tre till starten och kör stafetten på fredagen, berättar Fredrik Persson.

Fredrik Persson och Engelbrektsloppets förening hoppas på att stafetten ska locka många Nobergsbor att ställa upp.

Bild: Emma Larsson

Stafetten som drog igång förra året är också här för att stanna, då det var så många som var positiva till det loppet.

– Det blev lite mer intresse lokalt för det loppet märkte vi. Historiskt sett har det största deltagarantalet varit folk härifrån men nu är det inte längre lika många härifrån som åker de stora loppen. Däremot i stafetten var det många med härifrån. Kanske för att man är ett lag, att det bara är 10 km och blir till en kul grej, säger Fredrik Persson och fortsätter.

Annons

Annons

– För evenemangets skull och för bygdens skull vore det bra om ett sådant här lopp kunde sätta sig och vi kunde få med de lokala.

Engelbrektsloppets förening ska även prova att konservera snö till nästa säsong i fall det skulle vara milt väder inför nästa lopp.

Bild: Lova Jappevik

Har ni annars gjort något nytt med banan inför årets lopp?

– Vi har lite nydragningar som är till det bättre. Vid starten är det en lång raksträcka som man möts på, där har vi gjort en avstickare med lite mer varierad åkning för att det inte ska bli så enformigt, säger han.

Under tre år har de också försökt bygga om banan så att den ska vara närmare Norberg. Förr var det en lång tremilsrunda som gick rätt långt bort från Norberg vilket gjorde det svårt att snölägga banan under milda vintrar. Nu kommer de ha en närmare banan som fungerar för alla lopp.

– Det har varit väldigt många byten av sträckningar hit och dit. Så vi ska försöka ha den här banan permanent över tid nu så att folk känner igen sig, att det här är Engelbrektsbanan, säger Fredrik Persson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan