Annons

Annons

Annons

Engelbrektsloppet 2019

Kurt har åkt Engelbrektsloppet flest gånger av alla: ”Helt plötsligt blev jag värst”

Hela 38 gånger har Norbergsbon Kurt Jensen åkt Engelbrektsloppet, vilket gör honom till den som åkt loppet flest gånger. Enligt 72-åringen har det blivit så pass många gånger eftersom han helt enkelt tycker om att åka skidor.

Text

Kurt Jensen älskar att åka skidor och har genomfört Engelbrektsloppet flest gånger av alla under de 50 åren loppet funnits.

Bild: Privat

Annons

Anmäl text- och faktafel

Inom skidtävlingen Engelbrektsloppet finns det en klubb där personer som åkt loppet hela 20 gånger eller mer hyllas lite extra. Kurt Jensen är en som kvalat in i 20-klubben, han är även den som åkt loppet flest gånger av alla, nämligen 38 gånger.

– En gång i tiden tävlade jag men när jag sedan slutade med det började jag åka Engelbrektsloppet för skojs skull. Då behövde man bara gå ner till starten, åka och komma hem och duscha. Det är inga krångligheter och därför har det blivit så att jag bara fortsatt, säger Kurt Jensen.

Han har åkt skidor sedan långt tillbaka och det har blivit några lopp genom åren. Förutom Engelbrektsloppet har han åkt Vasaloppet 13 gånger och skidloppet Marcialonga i Italien sex gånger. Han har även deltagit i Vasastafetten och Engelbrektsstafetten.

Annons

Annons

– Jag åkte skidtävlingar redan i skolan, då var jag nästan alltid sist men tyckte det var så roligt att åka, berättar han.

Alla som kvalar in får en speciell 20 års-plakett, ett diplom och en egen nummerlapp att använda vid nästkommande lopp. Även en 10- och 30 års plakett delas ut.

Bild: Emma Larsson

Att Kurt Jensen är den som genomfört flest Engelbrektslopp rycker han på axlarna åt. Enligt honom är det inget prestigefullt med det.

– Jag har aldrig haft tanken att jag ska vara värst men helt plötsligt blev jag det för att andra slutade. Jag tycker inte att jag har några krav på att jag ska kunna prestera utan bara jag kommer runt, det är det viktigaste, säger Kurt.

I år genomför Kurt loppet för 39:e gången. Egentligen skulle det blivit det 41:a loppet i år men 1974 var han tvungen att bryta och 2012 var han för sjuk för att åka. Kurt har inget mål att åka ett visst antal lopp, utan kör bara på tills det får vara bra.

– Rätt som det är kanske jag tycker att nej nu är kroppen för dålig och stel så då får det vara. Men så länge det fungerar och man är någorlunda klar i huvudet och kan komma in i mål, fortsätter jag.

"Det är ju roligt när man åker hemma i Norberg för då känner man igen många", säger Kurt Jensen om Engelbrektsloppet.

Bild: Emma Larsson

Annons

Så du är inte orolig för att någon ska gå om dig på listan?

– Nej det finns ingen anledning för det. Jag har en kamrat som åkt två gånger färre än mig och det spelar ingen roll om jag slutar och han blir den som är värst. Vi är ganska jämngamla så det är bara roligt att vi kan hålla på bägge två, han är duktig. Att jag ska vara värre än honom finns inte, den dag jag tröttnar så gör jag det, säger Kurt Jensen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan