Annons

Annons

Annons

Engelbrektsloppet 2019

BILDEXTRA: En riktig folkfest när Engelbrektsloppet firade 50 år

Trots regn och slask blev det ändå en riktig folkfest när Engelbrektsloppet firade 50 år. Under söndagen var det både långväga gäster och Norbergare på plats för att åka skidor eller för att heja på åkarna.

Text

Engelbrektsloppet 2019 lockade många åkare och en glad publik.

Bild: Emma Larsson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Uppemot 1500 deltagare var anmälda till Engelbrektsloppets sista dag och överlag var det över 3000 åkare anmälda till helgens olika lopp. Marknadsansvarige Fredrik Persson berättar att han är nöjd med årets skidfest i Norberg.

– Det känns bra. Vi har gjort så gott vi kunnat, har man plusgrader emot sig så blir det aldrig perfekt, men utifrån förutsättningarna känns det som att det blev bra, säger han.

Hur jobbade ni utifrån det milda vädret?

– Vi körde om spåren kvällen innan varje lopp. Det brukar man göra men det blir extra viktigt när det är plusgrader. Då blir det så bra det kan bli, säger Fredrik Persson.

Annons

Marknadsansvarig Fredrik Persson är nöjd med årets upplaga av Engelbrektsloppet.

Bild: Emma Larsson

Annons

En som var med och åkte loppet på 60 kilometer under söndagen var Kristian Ek, som FP hann prata med precis innan loppet drog i gång. Han var väl förberedd och hade köpt större trugor till stavarna eftersom snön var så mjuk.

– Det är första gången jag kör Engelbrektsloppet men jag har kört Vasaloppet några år. Jag ska försöka hänga med så många jag kan i början och får hoppas att det lugnar ner sig efter ett tag, det brukar gå fort i början, berättade han.

Kristian Ek var en av alla åkare, han tyckte det skulle bli kul och han kände sig väl förberedd.

Bild: Emma Larsson

På plats var också Kristians fru Sara, hans mamma Anna och hans farmor Aina från Skinnskatteberg. De var taggade och tyckte det skulle bli kul att heja på Kristian.

– Han har kört Vasaloppet förut och genomfört Ironman, så han är en riktig sportkille, säger Aina.

– Det passade utmärkt att Kristian lägger ett träningsåk här i Norberg för att sedan åka Vasaloppet. Det är bra, god ordning och fint här, säger Anna som genomfört Kristinaloppet tidigare.

Anna Ek, Aina Ek och Sara Ek var på plats för att heja på Kristian Ek.

Bild: Emma Larsson

Som vanligt var självklart gamle Engelbrekt (Lars-Erik) på plats för att med kranskullan gratulera vinnarna. Han tyckte det var fantastiskt att se alla människor som åkt från när och fjärran till Norberg för 50-årsfirandet.

Annons

Annons

– 50-årsfirandet, det är stort så det är ett hedersuppdrag för mig att bära den här dräkten. Dräkten har ju varit med sedan 1969 men det har varit olika gubbar i den, säger han och fortsätter.

– Det är 12 året för mig som jag gör det här och det är väldigt roligt, det blir mycket selfies och barnen vill känna på svärdet. Jag och kranskullan hjälps åt, i bland när det är spurt då får man se upp att man inte är i vägen.

"En gång om året kliver gamla Engelbrekt fram i nutiden, det är en lång tids resa så man är lite jetlaggad", säger Engelbrekt (Lars-Erik).

Bild: Emma Larsson

En som också stod i publiken och hejdade var Kristina Höij, gammal Fagerstabo som nu bor i Borlänge. Hon hejade på dottern Hanna Höij.

– Det är första gången hon är med och åker Engelbrektsloppet. Det är roligt att se och vara med här, det är ju lite folkfest över det hela.

Kristina Höij hade klätt på sig rejält när hon skulle heja på dotterna Hanna Höij.

Bild: Emma Larsson

Precis innan starten var det gemensam uppvärmning.

Bild: Emma Larsson

Snabbt gick det när loppet på 60 kilometer drog i gång under söndagen.

Bild: Emma Larsson

Annons

Cirka 1500 åkare var anmälda till söndagens lopp.

Bild: Emma Larsson

Annons

På bildskärmen på torget kunde åskådarna följa åkarna under loppet.

Bild: Emma Larsson

Stora som små hejade på åkarna under söndagen.

Bild: Emma Larsson

Funktionärerna stod redo med dryck till åkarna!

Bild: Emma Larsson

Hanna Höij åkte Engelbrektloppet för första gången. Föräldrarna var där och hejade på.

Bild: Emma Larsson

Publiken hejade på åkarna ordentligt.

Bild: Emma Larsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan