Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Richard Appelbom
Richard Appelbom: Låt EU-valet handla om mer än SD

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Nu harLiberalernas tidigare röstmagnet Marit Paulsen uttalat stöd för Fredrick Federley (C) i stället för Cecilia Wikström (L). På bilden Paulsen och Wikström. Foto: TT

Annons

Liberalerna har inte fått någon bra start på EU-valrörelsen. På partirådet röstades försvarspolitikern Allan Widman bort från plats två till förmån för Said Abdu. Det har givit upphov till infekterad debatt på Facebook med hårda anklagelser.

Att Liberalerna i förra EU-valet fick två mandat berodde nog främst på röst- och kryssmagneten Marit Paulsen. Hon avgick under mandatperioden och har nu uttalat sitt stöd för Fredrick Federley (C). Paulsen menar att Federley, som växte upp i Kungsör, förvaltar engagemanget för djurskydd bäst.

Att Liberalerna i förra EU-valet fick två mandat berodde nog främst på röst- och kryssmagneten Marit Paulsen.

Som salt i såren får Liberalernas toppnamn Cecilia Wikström kritik för sidouppdrag som ger nästan lika mycket som EU-parlamentarikernas grundlön på 80 000 kronor i månaden. Därutöver tillkommer generösa traktamenten för EU-parlamentariker.

Annons

Annons

Nu finns inget förbud mot sidoinkomster och Wikström fick L-medlemmarnas förtroende. Men det kan finnas bättre sätt att bekämpa högerpopulismen, som är L:s uttalade huvudmål, än att som förtroendevald utöver goda inkomster tjäna bra med pengar på att sitta i företagsstyrelser.

Liberalerna har tidigare haft en nisch som det i särklass mest EU-vänliga partiet. Men nu tycks Centerpartiet vara på väg att byta linje. Enligt Europaportalen var det bara L och C av riksdagspartierna som på sikt vill att Sverige ska införa euron. C var i omröstningen det enda borgerliga parti som var emot euron, så det är en rejäl omsvängning. "Närodlat" kan vara på väg att ersättas av "Brysselodlat" som Centerns linje.

"Närodlat" kan vara på väg att ersättas av "Brysselodlat" som Centerns linje.

Det kan således bli konkurrens mellan de liberala partierna om de mest EU-vänliga väljarna. L:s budskap är tydligt: Mer EU.

EU-valet är viktigt, Europaparlamentariker har mer makt än svenska riksdagsledamöter. Men hittills har valdeltagandet varit betydligt lägre än i riksdagsval och de som röstar har varit beredda att ta större chanser. Piratpartiet, Junilistan och Feministiskt initiativ har tidigare vunnit mandat.

EU-valet är viktigt, parlamentariker har mer makt än svenska riksdagsledamöter.

Annons

Mandatperioden är för lång, fem år, mediebevakningen för liten Det vore bra med kortare mandatperioder och en tydligare koppling mellan EU-parlamentarikerna och partierna nationellt. Om inte Moderaterna gör ett katastrofval bör riksdagsledamoten från Västmanland Jessica Polfjärd väljas in. Kommer det att leda till större genomslag för Europaparlamentet här i länet?

Annons

Idén att göra spetskandidaten för största partigruppen till EU-kommissionens ordförande är långsökt och märklig. Vad skulle för övrigt hända om högerpopulisterna blev största grupp? Ska de då få utse kommissionspresident?

Det mesta kan åter komma att handla om Sverigedemokraterna och högerpopulismen. Men orkar väljarna i längden ständigt höra att de måste rösta för att hålla SD borta? Så var det till och med i kyrkovalet.

Men orkar väljarna i längden ständigt höra att de måste rösta för att hålla SD borta? Så var det till och med i kyrkovalet.

När nu inga partier driver EU-utträde borde valkampanjen kunna handla om sakfrågor och vad som bör beslutas på EU-nivå. Där finns inga enkla svar, men frågorna är viktiga.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan