Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Märklig hantering när Norberg får en kulturchef

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Joachim Stridsberg, ny kulturchef i Norbergs kommun

Annons

Vi har i vårt tidigare inlägg beskrivit hur Norbergs kommun utvecklats till att vara en demokratisk diktatur, där det socialistiska blocket, med en röst övervikt enväldigt styr kommunen (FP den 25 februari). Den samlade oppositionen ges inte något inflytande överhuvudtaget.

Trots att vi har två ledamöter i kommunens högsta utskott, AU, och därmed borde vara uppdaterade om vilka vägval och strategiska beslut kommunen tänker genomföra så får vi ta del av beslut i efterhand genom att läsa Fagersta-Posten.

Häromdagen kunde vi överraskade konstatera att kommunen kostat på sig att anställa en kulturchef. Till vilken kostnad framgår inte men det är anmärkningsvärt att en liten kommun satsar 50 miljoner på kultur och fritid samtidigt som våra välfärdssektorer skola och omsorg brottas med bristande resurser.

Annons

Annons

Nu prioriterar vänsterblocket ner näringslivsfrågorna och anställer en kulturchef på heltid. Vem som fattat det beslutet framgår inte någonstans och oppositionen har som beskrivits tidigare inte informerats alls.

Vi från Demokraterna har svårt att förstå hur kommunledningen kan prioritera ner en så viktig fråga som näringslivsfrågorna och istället briljera med en egen kulturchef. Det här beslutet att tillsätta en renodlad kulturchef har inte föregåtts av någon debatt eller information och har troligen fattats i arbetarkommunens lokaler.

Vi försöker gräva lite för att få någon klarhet i frågan.

I kommunstyrelsens protokoll 2016-10-10 nämns en rekrytering av en kombinerad kultur-, biblioteks- och fritidschef till en kostnad av 12 miljoner kronor. Det framgår inte om någon rekryterades. I kommunens nyhetsbrev nr 7/2015 tituleras Ingrid Nord som kultur-, idrotts- och fritidschef och på kommunens hemsida beskrivs Tobias Back 2019 som näringslivs- och fritidschef.

Vi har svårt att se att det finns något som helst behov av att rekrytera en kulturchef i ett läge när man vägrar att tillskjuta resurser både till skolan som hemtjänsten. Att man sedan inte för någon diskussion med oppositionen är anmärkningsvärt. Vi kanske för vänja oss vid det i den demokratiska diktatur som råder i Norberg 2019.

Från Demokraternas sida vill vi mot bakgrund av det som hänt att kommunalrådet svarar på nedanstående frågor:

Annons

• Har Socialdemokraterna övergivit principen som innebär att tillsättningarna av kommunala chefer skall ha ett brett parlamentariskt stöd? I klartext att oppositionen skall medverka i och ha inflytande över rekryteringsprocessen.

Annons

• Vem fattade det strategiska beslutet att byta ut en näringslivschef till en kulturchef i Norberg och hur skall tjänsten finansieras? Frågan är aktuell eftersom kommunen inte anser sig ha råd med att förbättra arbetsmiljön genom att ta bort delade turer inom hemtjänsten.

• Anser kommunalrådet att ett envälde är att föredra framför samarbete?

• Finns det någon möjlighet för kommunalrådet att ompröva sitt ställningstagande om att utesluta oppositionen från ordförandeposter i kommunens utskott och styrelser?

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Demokraterna

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy