Annons

Annons

Annons

Bygget av ryskortodoxa kyrkan vid flygplatsen

Chefredaktören: Granskningen visar på en rad politiska beslut som lett fram till ett potentiellt säkerhetshot

Text

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Sala Allehanda, Fagersta-Posten och Bärgslagsbalet/Arboga Tidning.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

Det här kunde ha varit historien om ett helt vanligt kyrkobygge, visserligen det första av sitt slag i Sverige, men vid första anblicken ingenting anmärkningsvärt.

VLT:s granskning kan avslöja att den rysk-ortodoxa kyrka som byggs på Hässlö, nära säkerhetsklassade Västerås flygplats, kan vara ett säkerhetshot mot Sverige.

VLT:s granskning kan också avslöja en rad märkliga politiska turer bland ledande politiker i Västerås och att bolaget som stått bakom finansieringen av det rysk-ortodoxa kyrkbygget visar ett penningtvätt-liknande beteende,

VLT:s redaktion har under lång tid arbetat med denna omfattande granskning av dels de inblandade politikernas roll i kyrkbygget, dels kyrkobygget som säkerhetsrisk mot Sverige. Det vi har funnit är i många stycken anmärkningsvärt.
Strax innan publiceringen av den första delen i denna publicering lät vi det moderata oppositionsrådet i Västerås, Elisabeth Unell, läsa dela av den. Hennes reaktion kan ni ta del av i artiklarna. Unell anser att läsningen är ”skrämmande och chockerande”.

Annons

Annons

”Nästa steg är vad vi kan göra nu. För vi måste ju hantera det”, säger Unell.

Den historia VLT nu kan avslöja är ett problem för Västerås, både politiskt och säkerhetsmässigt.

Men, det är som Unell också konstaterar, ett ännu större problem. Det problem som rör det nationella planet.

”Det är oroväckande på så sätt att det här är ju egentligen större än Västerås och det är också större ur säkerhetspolitiska aspekter för hela Sverige”, säger hon.

I VLT:s granskning konfronterar vi de politiker som drivit på bygget av den rysk-ortodoxa kyrkan på Hässlö. Vi beskriver turerna kring bygget, ett ärende som aldrig kom upp i byggnadsnämnden. Istället fattade byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby (C) ett självständigt beslut om bygget på delegation.

Vi granskar också den verksamhet som församlingens präst, Pavel Makarenko, har drivit. Han har varit vd i det bolag som stått bakom en del av finansieringen av kyrkbygget. Bolaget har bland annat granskats hårt av Skatteverket. Revisionen av bolaget visade att det fanns ”rörelsefrämmande fakturor.” Bolaget uppvisar med andra ord ett penningtvätt-liknande beteende.

Men, det allra mest frapperande i granskningen är det säkerhetspolitiska hotet mot Sverige. Den rysk-ortodoxa kyrkan fick köpa mark av Västerås stad, endast ett par hundra meter från den säkerhetsklassade flygplatsen i staden. Detta utan att flygplatsen fick säga sitt.

Annons

Den strategiska placeringen av kyrkan är ett agerande som liknar den strategi Ryssland tidigare har använt sig av. Det bekräftas av flera experter som VLT pratat med i samband med denna granskning. Varför just Västerås valdes som ort finns det flera skäl till, vilket VLT kan berätta i granskningen.

Denna granskning visar på en rad politiska beslut som är fattade, antingen med mening eller av okunskap.
Dessa beslut har lett fram till ett potentiellt säkerhetshot mot Sverige.

Nu inleds våra publiceringar i denna omfattande granskning.
För att sammanfatta den skulle jag vilja citera Elisabet Unell.
Läsningen är i många stycken just ”skrämmande och chockerande”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan