Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Debatt S: Smaka på ordet majoritet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Jag ställer mig frågande till DiN:s insändare, FP den 25 februari, på många punkter, och vill ställa motfrågor som jag tror är bra att få besvarade innan man kan debattera denna typ av insändare.

DiN påstår att det saknas ömsesidig respekt för politiska skiljelinjer, frågan är då: Hur skulle en sådan respekt yttra sig i ett demokratiskt samhälle med representativ demokrati där den grundläggande strukturen är att de partier med majoritet har störst möjlighet att få igenom sina politiska förslag? Vill man att S och V administrerar och beslutar förslag från DiN istället för sina egna?

Det blir ett märkligt förfarande då vi representerar den väljarkår som röstat på en Socialdemokratisk och Vänsterpartistisk politik.

Annons

Att politiska diskussioner sker i arbetarekommunens forum är en självklarhet då medlemsmötena är det högst beslutande organet i partiet, det vore märkligt om vi inte hade den diskussionen på de mötena. Var vill ni att den Socialdemokratiska diskussionen sa föras annars? På era partimöten?

Annons

S har tillsammans med V ett valtekniskt samarbete där vi tillsammans utgör majoritet, smaka på det ordet, majoritet. Att ha majoritet betyder i detta fall att vi tillsammans har fler mandat än 50 procent, vilket då gör att man kan besluta om de politiska förslag som är förenliga med det egna partiet och de vallöften man gett de invånare som röstat på oss.

Att driva er politik istället vore ett stort svek mot väljarna. Det innebär också, vare sig man personligen gillar det eller inte, att det faller sig så att dagordningen utformas av just S och V.

Det finns ju andra strukturer att bygga ett samhälle på, vilket ni påtalar i insändaren, diktatur. Men det systemet är uppbyggt på helt andra principer, vilket jag vet att ni vet. Att kalla en demokrati för diktatur blir då märkligt eftersom det kan framstå som att ni inte respekterar demokratins utformning.

Hur skulle DiN önska att en demokrati såg ut? Eftersom det inte anses vara tillfredsställande som det är i dag.

Om DiN anser att det politiska samtalet uteblir, så ligger ansvaret ytterst på de representanter ni har i utskott och styrelser att rusta sig för att klara av att föra ett politiskt samtal. Det ligger även ett ansvar på erfarna politiker i det egna partiet att hjälpa de som är nya att klara av detta på ett bra sätt.

Annons

Annons

Att ett politiskt parti skulle kunna rösta ner er rätt att ta del av allmänna handlingar är inte förenligt med varken offentlighets- och sekretesslagstiftningen eller tryckfrihetsordningen, finns det verkligen politiska beslut på detta? Var kan jag hitta dem i sådana fall?

Jag ser fram emot att kunna föra en debatt framöver, vi behöver komma åt den frustration ni känner över det rådande politiska läget, på riktigt.

Tove Winqvist (S)

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy