Avskaffade regioner och ökat statligt ansvar för sjukvården är en av de viktigaste åtgärderna i det förslag till sjukvårdsreform som den danska borgerliga regeringen presenterade häromdagen.
Argumenten för reformerna känns igen från den svenska sjukvårdsdebatten. Precis som de svenska landstingen har de danska regionerna, som har snarlika uppgifter, rykte om sig om att vara byråkratiska kolosser som bidrar till stora skillnader i vårdkvalitet beroende på var i landet man bor.
Dessutom skyller de gärna ifrån ifrån sig på staten och kommunerna när något går fel. "Regionerna kommer inte att saknas", som en dansk politisk kommentator sammanfattade saken.
Ingen, möjligtvis med undantag för de politiskt förtroendevalda, skulle heller sakna de svenska landstingen och regionerna om de avskaffades.
Annons
Annons
Är de många, ofta välarvoderade, politiska uppdragen en anledning till att det är glest mellan förslagen om att i grunden se över hur den svenska sjukvården organiseras?
Det mesta talar för att grundorsakerna till den svenska sjukvårdens problem står att finna i dagens organisationsmodell. De samlade vårdresurserna i Sverige är inte alls låga i ett internationellt perspektiv, men utfallet mätt i internationella nyckeltal är väsentligt sämre får vårt lands sjukvård.
Kombinationen av landstingens huvudmannaansvar och statlig styrning skapar svåröverskådliga organisationer, där vårdapparatens behov tillåts komma före patienternas.
Konsekvensen blir dålig tillgänglighet, snåriga vårdkedjor, begränsat utrymme för vårdpersonalen att påverka sin arbetssituation och stora skillnader i vårdkvalitet och kostnadseffektivitet mellan olika landsting.
Medan de flesta partier nöjer sig med att lappa och laga i ett dysfunktionellt system driver KD linjen att staten ska ta över huvudmannaskapet för sjukvården.
Fler partier borde ta efter. Det var 2013-2014 som dåvarande partiledaren Göran Hägglund, tillika sjukvårdsminister, öppet började argumentera för en rejäl förnyelse av vårdens organisation, med Norge som förebild. Frågan är komplicerad. I Finland föll regeringen när den ville lyfta sjukvårdsansvaret till en högre nivå än kommunerna.
Annons
För den danska regeringen är förslaget om en ny sjukvårdsorganisation av stor betydelse inför vårens val till folketinget. Att förbättra styrning och jämlikhet i vården och göra hälso- och sjukvården till ett statligt ansvar borde även i Sverige ha en självklar plats på en borgerlig reformagenda.
Svend Dahl