Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt: Stolta över Systembolaget - de förebygger missbruk

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Annons

Det är ingen hemlighet att alkohol är farligt, framförallt för unga. När hjärnan inte är helt utvecklad är den extra känsliga mot alkohol och drabbas avsevärt värre. Därför tycker jag det är märkligt att se bland vuxna på både Facebook och i medier debattera om att Systembolaget bör vara öppet oftare, åldersgränsen bör sänks och att priserna är orimliga.

Annons

KDU är stolta över Systembolaget och det arbetet de gör, de har en utmärkt balans mellan tillgänglighet och begränsning. Systembolaget fyller därför en viktig funktion i att hålla nere konsumtionen och förebygga missbruk – framförallt hos unga.

Annons

Det är därför inte rimligt att uppmuntra en större tillgänglighet för ungdomar att komma över alkohol, konsumtion av alkohol på krogen är kontrollerat det är det inte i hemmet, på stan eller med kompisar. Om man öppnar upp för en sänkt åldersgräns hos Systembolaget då tappar man inte bara kontrollen över konsumtionen, men också möjligheten att minimera risken för minderåriga att komma över alkohol.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning upplyste i sin rapport för 2018, att det vanligaste sättet för minderåriga att få tag på alkohol var via langning från Systembolaget. Man kan därför inte heller utesluta att ungdomar i 18-årsåldern har vänner i angränsande åldrar. Om man då sänker åldersgränsen till en ålder som är närmare de minderåriga, ökar man också chansen för att få tag på alkohol.

För KDU är det väldigt enkelt – Systembolaget är avgörande för att kunna hålla konsumtionen på samma nivå som i dag, genom en åldersgräns som följs och en begränsad tillgänglighet. Likaså måste straffen för langning och smuggling bli hårdare men också tydligare.

Det handlar inte om att det ska vara bekvämt för föräldrarna att ta sig en öl, det handlar om att unga ska få en så ljus framtid som möjligt.

Simon Berneblad

distriktsordförande KDU Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan