Annons

Annons

Annons

Nedskärningar på Arbetsförmedlingen

Debatt
Debatt: Hög tid för M och KD att svara arbetsförmedlarna

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arbetsförmedlingen i Fagersta är ett av de kontor som hotas av nedläggning efter minskade budgetanslag.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Riksdagens samtliga partier är eniga om att alla som kan jobba ska jobba. Ändå ser vi nu hur en av de viktigaste kuggarna i hjulet, för att hjälpa människor långt ifrån arbetsmarknaden till jobb, fullkomligt slaktas. Hur kan det vara möjligt?

De flesta av oss riksdagsledamöter är överens om att Arbetsförmedlingen behöver reformeras och effektiviseras. Det är en av punkterna som min partiledning kommit överens med MP, C och L om i Januariavtalet. Men nu har vi ett läge där en torftig budgetreservation från M och KD, som med hjälp av SD röstades fram som Sveriges statsbudget, fullständigt drar undan mattan för en seriös omdaning av Arbetsförmedlingen. Hur tänkte moderater och kristdemokrater att detta ska gå till? Vem ska stötta arbetslösa till jobb innan något nytt system kommit på plats? Vem ska upprätthålla samverkan med kommunerna för att bygga på arbetslösas kompetens och färdigheter? Vem ska samverka med Försäkringskassan om de färdigbehandlade sjukskrivna som ska slussas vidare till Arbetsförmedlingens program? Och vem ska ha kontakten med arbetsgivare som tar ansvar för personer med nedsatt arbetsförmåga, som vill anställa fler och som behöver mer kompetens för sin verksamhet?

Annons

Annons

När jag besökte Arbetsförmedlingskontoret i Fagersta - ett av de 132 AF-kontor som hotas av total nedläggning - blev det så tydligt att den samlade politiken totalt har misslyckats att ta ansvar för detta. M och KD kan knappast ha trott att deras servettskiss till budgetreservation skulle bli det vinnande förslaget, för då hade de nog inte gått fram med detta huvudlösa förslag. Att minska anslagen så kraftigt, utan att något annat tar vid, det är huvudlöst.

Hur generaldirektören har valt ut de kontor som nu hotas av stängning vet jag inte, men är det inte märkligt att kontor som nominerats till ett av Sveriges tre mest innovativa och framgångsrika nu är ett av de som förmodligen försvinner? Visst är det märkligt att det enda AF-kontoret i den region som tog störst ansvar för flyktingmottagandet 2014-15, som har låg utbildningsnivå och relativt hög arbetslöshet, är ett av dem som hotas av stängning? Det verkar ha gått alldeles för fort.

Jag förstår att alla moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater håller sig undan nu, när det blir tydligt vad er ogenomtänkta politik innebär. Jag uppmanar er att besöka valfritt AF-kontor som hotas av stängning, lyssna på personalen och förklara för dem vem som ska göra deras arbete i morgon. Det har jag försökt göra, och jag är helt svarslös. Ni som har orsakat denna slakt måste nu stå upp för er politik och förklara - hur i hela friden ska arbetssökande och arbetsgivare få hjälp innan ett nytt system är på plats?

Åsa Eriksson (S), Riksdagsledamot

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan