Annons

Annons

Annons

Fotboll

Skadades svårt efter jobbolycka på Ikea – nu berättar 23-åringen om vägen tillbaka, kampen mot ångest och fotbollsglädjen: "Mår bäst på planen"

Linnéa Hedström skadades svårt efter en otäck arbetsplatsolycka på Ikea – och blev 15 procent invalidiserad.
Men det stoppar henne inte från att utöva sin stora passion.
För Sporten berättar den 23-åriga GIF-kaptenen om tuffa vägen tillbaka till ett fungerande liv – och vad fotbollen betyder i ett större perspektiv.
– På planen har jag kunnat koppla bort alla jobbiga tankar. Känner mig lyckligt lottad över att få spela fotboll igen, säger hon.

Text

Annons

Den efterlängtade vårsolen skiner över Lärkans IP. Nykomlingen Norrby har precis besegrat Gideonsberg i division 2-premiären. Det är deppade miner i det blåvita lägret efter slutsignalen och lagkaptenen Linnéa Hedström säger några uppmuntrande ord till sina medspelare.

Men en förlust i fotboll tar 23-åringen ganska lätt på med tanke på vad hon var med om för snart fyra år sedan.

– Det är en stor seger för mig att kunna spela fotboll igen. Det enda jag ville var att komma tillbaka till planen men i början var jag rädd och vågade inte gå in i närkamper. Det är viljan som har tagit mig hit igen.

I början var jag rädd och vågade inte gå in i närkamper. Det är viljan som har tagit mig tillbaka.

Annons

Bild: Anders Granlund

Annons

Vi backar bandet till den där augustidagen 2015. Linnéa Hedström jobbade i restaurangen på Ikea och fick starkström genom kroppen vid rengöring av ett vattenbad.

Konsekvenserna blev stora: Hjärtstopp, nerv- och brännskador samt ett års heltidssjukskrivning. Och därefter deltidssjukskrivning i ytterligare drygt ett år.

Linnéa Hedström har i dag en medicinsk invaliditetsgrad på 15 procent då hon inte har någon känsel i ena armen.

– Jag har konstant ont och äter mycket medicin. Efter olyckan sa läkarna att jag aldrig skulle kunna röra armen igen men det vägrade jag tro på. I början gick det inte att vinkla armen alls men nu går det, även om jag inte kan greppa saker. Under matcherna kan jag inte ta inkasten, till exempel.

– Vägen tillbaka efter olyckan har varit lång och tuff. Har mått väldigt dåligt, både psykiskt och fysiskt och haft dödsångest. Jag har verkligen tur som lever.

Efter olyckan sa läkarna att jag aldrig skulle kunna röra armen igen men det vägrade jag tro på.

Bild: Anders Granlund

Nyligen har en åklagare på åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål väckt åtal mot Ikea. Åklagaren menar att orsaken till olyckan var att en strömbrytare saknade skyddshölje och fått vatten i sig, vilket ledde till att anläggningen blev strömförande.

Annons

Annons

Därmed rivs såret upp igen för Linnéa Hedström.

– Så klart jobbigt att bli påmind men det är som det är. Man ska inte ta något för givet och jag har verkligen fått ett annat perspektiv på livet.

Hon understryker ännu en gång hur mycket den där runda bollen betyder.

– Fotboll är mitt liv, både att spela och titta på. Det ger så mycket tillbaka. På planen är jag som mest lycklig och där har jag kunnat koppla bort allt det jobbiga och fokuserat på vem jag är.

Bild: Anders Granlund

Hedström, som var borta från fotbollen i drygt 1,5 år efter olyckan, pluggar i dag ekonomi på distans vid Linköpings universitet – och därmed kan hon spela kvar i GIF.

– Jag har haft möjlighet att gå till andra klubbar men känner att jag vill vara med på den här resan och försöka ta GIF tillbaka till division 1.

– Jag har ju varit länge i klubben och känner starkt för den. Jag var yngst när jag började i A-laget som 13-åring och nu är jag plötsligt äldst. Det känns lite sjukt, skrattar hon.Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan