Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Debatt: Bristande rättssäkerhet i Norberg

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Norbergs kommunhus

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Att debattera med socialdemokraterna i Norberg och förvisso även andra partier tillhör vardagen i det kommunalpolitiska arbetet. Debatterna handlar oftast om att vi partier gör olika prioriteringar om vilka satsningar som behöver göras i kommunen. Våra skattemedel räcker inte till allt och alla.

Jag trodde däremot aldrig att jag skulle få uppleva att vi tvingas ta strid mot socialdemokraterna i frågor om huruvida tjänstepersoner ska följa gällande lagar och regler eller inte. Ämnet aktualiseras av att vi Demokrater under våren upptäckt att socialförvaltningen under flera år medvetet eller omedvetet bryter mot ett flertal lagar och regler som styr verksamheten. Vissa av regelbrotten är så allvarliga att de äventyrar rättsäkerheten för de medborgare som kommer i kontakt med förvaltningen.

Annons

Exempel på detta är att socialförvaltningen under de senaste åren, i strid mot gällande lagstiftning, anställt socialsekreterare som saknar den formella behörighet som lagstiftningen kräver för att personen ska kunna fatta myndighetsbeslut. Det riskerar leda till att personer som utreds av en obehörig socialsekreterare utsätts för rättsövergrepp för att handläggaren inte har tillräckliga kunskaper för att kunna fatta rätt beslut. Beslut som vid ett överklagande troligen kommer att rivas upp av förvaltningsrätten.

Annons

Samma förvaltning har visat en nonchalans mot lagstiftningen genom att under flera års tid struntat i de lagar som reglerar hur kommunen får upphandla tjänster. Under 2018 har förvaltningen köpt vårdtjänster för knappt 8 miljoner utan att de fått någon form av garantier för att vården håller den kvalitet som kommunen kan kräva.

Vi från Demokraterna har under våren vid ett flertal tillfällen uppmärksammat både kommunalråd och utskottsordförande om de upptäckta regelbrotten utan att få något gensvar. Det är förvånande och allvarligt att utskottets ordförande trots de uppenbara lagbrotten, väljer att lägga locket på. I den mån hon svarar oss är det uppenbart att det är förvaltningen som författar svaren.

Man kan med goda grunder ställa sig frågan vem ordföranden i sociala utskottet företräder i sin roll som politiker. Det borde rimligen vara skattebetalarna och de som valt henne. Om hon däremot går tjänstemännens ärenden så både hoppas jag och utgår jag ifrån att det handlar om ren och skär okunnighet. Skulle det vara så är det socialdemokraterna som måste ompröva vem som i framtiden skall företräda partiet bäst i utskottet.

Annons

Från Demokraternas sida anser vi att hon som ansvarig politiker har två val att välja mellan. Antingen vidtar hon de åtgärder som krävs för att förvaltningen följer de lagar och regelverk som gäller eller så måste hon avgå från sin post. Eftersom utskottet är en del av kommunstyrelsen riskerar hon i det sistnämnda fallet att dra med sig kommunalrådet Johanna Odö (S) som högst ansvarig politiker.

Christer Filipsson

Demokraterna i Norberg

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy