Valkompassmakarna i olika mediehus tycker att Europaparlamentsvalet till stor del handlar om att ta ställning i frågor som rör miljö och klimat.

Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog står främst på Miljöpartiets lista till nästa års Europaparlamentsval.
Det är i sig inget konstigt. En färsk opinionsmätning från Demoskop visar att 41 procent av väljarna anger att den är den viktigaste frågan även i årets val.
Ämnet kokar ned till flera olika ställningstaganden i stil med ”Länder som inte uppfyller EU:s mål om minskade utsläpp av växthusgaser ska straffas ekonomiskt”, ”Inga fossildrivna bilar får säljas inom EU efter 2025”, ”EU ska införa en skatt på flygresor”, ”EU ska förbjuda engångsartiklar av plast”, ”En europeisk koldioxidskatt ska införas” och så vidare.
Annons
Annons
Mot bakgrund av att den generella debatten om EU ofta kretsar kring hur mycket som Bryssel ska styra över är frågeställningarna i valkompasserna intressanta. Utgångspunkten är i klimatfrågor alltid att EU ska ha makt att ta till förbud och beskattning.
Tänker du tanken att miljö- och klimatfrågan får betydelse i hur folk röstar, leder det vidare till tanke nummer två: Vilka partier kan gynnas av detta?
Reflexmässigt blir säkert svaret MP (och dess systerpartier runt om i Europa). Men i opinionen syns inte någon grön våg, det är knappt ens en krusning.
Efter 2014 års val fick de gröna 50 av parlamentets 751 mandat – vilket under mandatperioden ökat till 52 sedan nya ledamöter anslutit.
När opinionssidan Poll of polls sammanställer läget i EU:s 28 medlemsländer (britterna kommer också att gå till valurnorna i maj), ser De gröna ut att öka mandatantalet till 57, men då är åtta gröna stolar just brittiska, och de försvinner när Brexit träder i kraft. Så då är antalet gröna parlamentariker alltså nere på 49.
I den siffran ligger en bred tillbakagång. 2014 kom gröna ledamöter in från 17 av EU:s 28 medlemsstater. Vid val i dag skulle det bara vara 13 länder med grön representation – Estland, Kroatien, Slovenien och Ungern ser ut att förlora sina gröna ledamöter.
Annons
Vid sidan av att De gröna i Tyskland ser ut att göra ett framgångsrikt val backar Europas miljöpartier nästan överallt. Och för exempelvis Sverige pekar mätningarna på att MP halverar sin styrka – från fyra till två ledamöter.
Annons
Där står vi. Miljö- och klimatfrågorna är heta – Europas miljöpartier är det inte. MP:s systerpartier har inte kunnat fånga upp väljarnas kraftigt ökade intresse i klimatfrågor.Väljare i dag insett att man inte måste heta Miljöpartiet för att vara det bästa miljöpartiet.
Klimatet står på allas agendor. Inte minst liberala partier driver frågor om tuffare klimatmål, sänkta utsläpp och satsningar på grön teknik.