Något Svexit är inte aktuellt, svenskarna är tvärtom mer positiva än någonsin tidigare till EU-samarbetet. Men vart är EU på väg? Det oroar däremot svenskarna.
Moderaternas Tomas Tobé har kallat det för det "viktigaste EU-valet någonsin". Marita Ulvskog säger att EU befinner sig i ett farligt läge och Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström säger att "vi står inför ett ödesval".

V:s EU-parlamentariker Malin Björk valdes in 2014 och står etta på V:s valsedel inför EU-valet den 26 maj.
Svenskarna är EU-vänliga.
Runt 60 procent av svenskarna stödjer EU och endast 16 procent är emot. Tendensen att stödet för EU ökar är tydlig även i andra medlemsländer, även om Sverige är ett av de länder som sticker ut.
Annons
Annons
Däremot är svenskarnas bild av vart EU är på väg inte lika positiv. 48 procent säger att saker och ting är på väg åt fel håll – en känsla som delas av övriga EU-länders medborgare.
Såväl det ökade stödet under senaste året som oron för EU:s färdriktning har en koppling till Brexit. Storbritanniens våndor har tydliggjort de negativa konsekvenser som följer ett eventuellt utträde och påminner samtidigt om alla de fördelar vi faktiskt får av medlemskapet.
EU är onekligen i gungning och inte bara på grund av Brexit. Den pågående flyktingkatastrof som kulminerade 2015 har prövat relationerna då viljan att hjälpa och ta ansvar skiljer sig kraftigt åt mellan länderna.
Länder som Ungern får inskränka demokratin utan större sanktioner från EU:s sida och nationalister och främlingsfientliga satsar hårt på att öka inflytandet i parlamentet.
Det genomsnittliga valdeltagandet i EU 2014 landade på cirka 42 procent, med stora skillnader mellan de olika länderna.
Nästan 90 procent röstade i Belgien (förklaras av att landet har obligatoriskt valdeltagande) medan blott 13 procent av slovakerna röstade.
I Sverige röstade drygt 51 procent i valet 2014. Det låter inte mycket – särskilt om man jämför med valdeltagande i förra årets riksdagsval som landade på hela 87,2 procent – men det gör att Sverige är ett av EU-länderna med allra högst valdeltagande.
Annons
Valdeltagandet borde förstås vara lika högt som det i riksdagsvalet. I synnerhet med tanke på hur stor betydelse besluten i EU-parlamentet har för de enskilda medlemsländerna. Undersökningar pratar om att hälften av ärendena på en dagordning på ett kommunfullmäktige påverkas av EU-beslut.
Annons
Med tanke på den starka oro som väljarna känner för EU:s färdriktning borde valdeltagandet öka. Men samtidigt är okunskapen om EU tyvärr stor.
Hela 59 procent av svenskarna tycker att de inte har fått tillräcklig information från partierna för att kunna rösta. Risken är att de väljer att avstå.
Självklart har man som väljare inte bara en rättighet att rösta utan också en plikt att informera sig. Det är sannerligen inte svårt att hitta information. Men alla de politiker som nu gärna talar om hur viktigt det är att rösta i valet kan inte bara tala om för väljarna att det är viktigt att rösta, utan också varför.