Annons

Annons

Annons

ledare liberalEU-valet i Västmanland

Krönika: Det går att vara både bayersk och europé

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bayern är Tysklands ekonomiska motor och delstatens inofficiella slogan är “Laptop und Lederhose”. Här blandas det traditionella – som de klassiska kortbyxorna i läder – med industriella innovationer och framgångsrika företag. CSU har styrt delstaten sedan 1967.

Kristdemokratiska Manfred Weber är EPP:s kandidat till ordförande posten i Kommissionen. Han tycker om både Bayern och Europa.

Annons

På senare tid har De Gröna gjort en rejäl framryckning, men enbart efter att partiet anpassat politik och retorik efter bayerska värderingar.

Att bevara miljön för kommande generationer ligger de konservativa tyskarna varmt om hjärtat.

Frankrikes president Emmanuel Macron har gjort tydligt att han vill bli hela Europas starke man. Troligare är att EU i framtiden kommer att styras av sydtyskar. Allt tyder på att Annegret Kramp-Karrenbauer tar över som kansler efter Merkel. AKK, som hon ofta kallas, kommer från Saarland i sydvästra Tyskland.

Annons

Manfred Weber från Europaparlamentets kristdemokratiska grupp är toppfavorit för att efterträda den avgående kommissionsordföranden, luxemburgaren Jean-Claude Juncker.

“Bayern är mitt hem – Europa är vår framtid”, säger Weber i sin kampanjfilm. Tittaren får följa med Weber på tåget genom det sydtyska landskapet.

Visionerna är kanske inte nya. Europa ska vara fritt och säkert; vi ska samarbeta, men vi har också rätt att känna oss hemma på den plats vi kommer ifrån.

Och det är ungefär så den unga generationens västeuropéer känner inför Europa. Åtminstone i Bayern. Dagens 30-åriga tyskar minns inte Berlinmuren. Ett enat Tyskland är för dem lika självklart som ett enat Europa.

Den som börjar prata politik på en uteservering där påsklediga tyska unga kvinnor och män njuter av det flytande bayerska guldet, alltså ett enlitersglas med öl, kommer slås av att just detta: det går att vara europé och bayrare på samma gång.

Annons

Att ha möjlighet att enkelt arbeta eller studera i Frankrike, Nederländerna eller Skandinavien är självklart.

Samtidigt är det också självklart att den som vill bo i Bayern får anpassa sig efter det bayerska sättet att leva. Gillar man inte kyrkklockor som ringer varje kvart får man bo någon annanstans.

Karin Pihl

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan