Annons

Annons

Annons

EU-valet i Västmanland

Insändare: Varför fick inte V vara med i debatten på Brinellskolan?

Text

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Läser i tidningen att Brinellskolan hade bjudit in alla lokalpolitiker. Funderar över hur skolledningen tänkte eller har kunskap om vilka partier som ställer upp i EU-valet. Skolledningen verkar tulla och selektera demokratin när inte alla får chansen att deltaga i ett viktigt vägval för Sverige och Europa.

Fråga till skolledningen: Varför fick inte alla etablerade partier inbjudan?

Hade Vänsterpartiet varit med så hade Felicia Granath (V) kandidat till EU berättat om:

Att Vänsterpartiet behövs i EU för att klyftorna inom och mellan medlemsländerna ska kunna minska. EU blir allt mer ojämlikt samtidigt som de rika blir rikare.

Att det ska finnas lagliga vägar till Europa och att samarbetsavtalen med odemokratiska länder som kränker mänskliga rättigheter ska rivas.

Annons

Klimatkrisen är ett allt mer allvarligare hot. Det är bara Vänsterpartiet som utkräver ansvar av dem står för mest utsläpp. Det är storföretag och rika länder som ska betala mest för utsläppen, klimathotet kan inte bekämpas genom att lägga ansvaret på individen.

Annons

Vi vill omvandla investeringsbanken till en klimatinvesteringsbank så att klimatsmarta innovationer går före storföretagens vinstintressen.

Vänsterpartiet är den feministiska rösten i EU som kräver att jämställdhet ska vara grunden i allt arbete, redan från budgetutformningen.

Vi kommer inte att tillåta att EU militariseras och upprustas till en militär stormakt. Vi värnar alliansfriheten och motsätter oss gemensam gränspolis, försvar och säkerhetspolis.

Vänsterpartiet är det enda partiet som på riktigt står upp för jämlikhet, jämställdhet, mänskliga rättigheter och klimatet.

Vi tycker att det hade varit trevligt och givande att möta eleverna och svara på deras frågor.

Ordförande Vänsterpartiet Fagersta

Hans Granlund

Svar direkt: För tredje året i rad anordnade Brinellskolan en EU-dag på skolan som inkluderade samtal och debatt med politiker. Brinellskolan är certifierad EPAS-skola, vilket gör att vi arbetar mycket med kunskap om EU och detta är ett viktigt inslag i utbildningen. Som skola har vi även ett dubbelt demokratiskt uppdrag som består i att förmedla och förankra både kunskaper och demokratiska värden.

För att svara på Hans Granlunds fråga så var alla riksdagsledamöter från Västmanland inbjudna och via våra medlemskommuners kommunalråd bjöds även våra lokalpolitiker med flera in. Denna inbjudan skickades ut i februari. Samtliga kommunalråd bekräftade skriftligen att de skulle sprida informationen och inbjudan vidare. För Fagersta kommun kommenterade Marino Wallsten i mail att kommunstyrelsen skulle ha möte samma dag och därav skulle varken han eller någon annan från kommunstyrelsen kunna delta, men att informationen skulle spridas. Även ett engagemang hos Länsstyrelsen samma dag hindrade medverkan enligt svar.

Annons

Annons

NVU har alltså inte inskränkt inbjudan utan via befintliga kanaler bett om hjälp att sprida informationen och få hit så många som möjligt. Dock verkar informationskedjan har brustit någonstans på vägen detta år. NVU har förlitat sig på att informationen skulle gå vidare i enlighet med bekräftelse och beklagar om så inte har skett.

Ingela Klingestedt, lärare NVU

Henrik Junno, utbildningschef NVU

Läs också: Debatt: S slopade oss i EU-debatten på Brinellskolan

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan