Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sluta flytta EU-parlamentet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Plenum i EU-parlamentet i Strasbourg.

Bild: TT

Annons

Att riksdagen och Rosenbad bara är 110 meter ifrån varandra, en minuts gångväg. Det är billigt, men framförallt effektivt att lägga sätena så pass nära varandra. Det hade varit absurt om regeringen var i Stockholm, medan riksdagen flyttade mellan Stockholm och Göteborg. Detta verkar dock inte EU hålla med om.

EU-kommissionen, som kan jämföras med en regering, har sitt säte i Bryssel. EU-parlamentet har officiellt sitt säte i Strasbourg, men har också säte i Bryssel för parlamentsutskott och administrationen finns i Luxemburg. Därför flyttar parlamentet mellan Strasbourg och Bryssel en gång i månaden, en sträcka på ungefär 440 kilometer. Europeiska revisionsrätten beräknade 2014 flyttens kostnad till 114 miljoner euro.

Annons

Annons

Denna flytt är fullständigt onödig. Uppfyller sätet i Strasbourg egentligen sitt syfte att fördela makten över kontinenten? Att sätta svenska riksdagen i Göteborg gör inte dess politik mer representativ för Sverige. Flytten krånglar till arbetet för EU-parlamentarikerna och gör den politiska processen mer ineffektiv. Vi måste inse att sätet i Strasbourg bara finns för Frankrikes prestige och att det går på andra EU-medlemsländer bekostnad. Varje euro som går till sätet i Strasbourg är en euro som skulle kunnat gå till investeringar i miljö, säkerhet och infrastruktur eller en kanske en sänkt medlemsavgift.

När en höjd svensk medlemsavgift nu föreslås (vi är självklart emot det) är det inte mer än rimligt att fokus i första hand får ligga på att använda varenda krona, vartenda öre, varenda cent till något som faktiskt bär frukt för hela Europas folk. EU måste gå back to basics och sluta upp med onödiga utgiftsposter som inte är mer än ögontjäneri. Flyttkarusellen var kanske kul ett tag, men unionen börjar bli åksjuk och det är dags att kliva av. Stoppa slöseriet, stoppa flyttkarusellen och gå back to basics!

Pontus Olsson, ledamot; Ludvig Eriksson, valledare; Simon Berneblad, ordförande KDU Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan