Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberal

Tomas Karlsson
Ledare: Jimmie Åkesson provocerar S med sitt tal om "folkhemmet"

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

1985 höll Olof Palme (S) det som skulle bli hans allra sista första maj-tal. Samma år skulle Per Albin Hansson (S) ha fyllt 100 år – och S valde därför att just Hansson skulle pryda det årets första maj-märke.

Få hade kunnat ana att Per Albin Hansson-märket från 1985 skulle komma till Olof Palmes plats nu i veckan – på Jimmie Åkessons (SD) jacka.

Annons

S:D partiledare har aldrig gjort någon hemlighet av sin vurm för den forne landsfadern. Åkessons memoarbok Det moderna folkhemmet från i fjol handlar till stor del om det och om hur SD ska erövra detta socialdemokratiska tankegods och göra det till sitt. Åkesson har också flera gånger påstått att om Hansson skulle ha levt i dag hade han nog varit sverigedemokrat.

Annons

Att detta har retat dagens socialdemokrater säger sig självt. Att Åkesson nu far runt på valturné med en gammal S-nål i jackan lär knappast provocera mindre.

Samtidigt kan det vara just vad Åkesson söker. En provokation som kan ge en motreaktion och som ger skjuts till den landet runt-turné som SD-ledaren är ute på.

Budskapet från SD är nämligen ganska hårdsmält för väljarna. Nu plötsligt är partiets krav på en ny folkomröstning borta, man är för ett fortsatt svenskt medlemskap och tycker att EU ska förändras inifrån.

SD:s väljare är de som ogillar det europeiska samarbetet allra mest. Och fram till februari i år drev också partiet på för en Swexit. SD har sedan dess svängt 180 grader och frågan är om SD-väljarna hänger med i svängarna.

Det är i alla fall den fråga som gnager mest för Jimmie Åkesson (SD) – hur ska han förmå den miljon väljare som röstade på partiet i september att lämna soffan och rösta nu i maj? På ett parti som plötsligt är för det man tidigare var emot?

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan