Annons

Annons

Annons

EU-valet i Västmanland

Debatt
Debatt: Glöm inte bort EU-valet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Glöm inte bort EU-valet, det är ett val som har mycket större betydelse än vad man tro. EU påverkar nästan alla verksamhetsområden inom lokalpolitiken och sätter sina begränsningar i vad man kan göra eller inte göra i en kommun som vår. I snitt hälften av alla frågor på ett kommunfullmäktige påverkas indirekt eller direkt av EU.

Som kommun och samhällsbyggare, serviceproducent, arbetsgivare och tillsynsmyndighet så är vi bundna till regler och lagstiftning som beslutas gemensamt för hela Europa. Utbudet av och priset på mat och varor i butikerna, hur vi som kommun får handla upp varor och tjänster och integritetsskydd på nätet är alla exempel på vad som kan påverkas från Bryssel.

Annons

Annons

Det är mycket som står på spel. Vi vill ha ett socialt, rättvist och demokratiskt Europa och för det behövs krafter som står upp för demokratin och tar kampen mot den extremism som hotar vårt öppna samhälle. Socialdemokraterna vill därför skärpa kraven på alla medlemsstater att respektera de mänskliga fri- och rättigheterna och följa de beslut som fattas - annars riskerar de indragen rösträtt i rådet eller uteblivet EU-stöd.

Det behövs också en stark kraft som står upp för schyssta arbetsvillkor och arbetsmiljöregler, som tar krafttag mot skattefusk och penningtvätt. I Sverige ska svenska kollektivavtal och löner gälla. För alla som jobbar här, oavsett ursprung. Det kommer ge fler trygga jobb i Fagersta.

Nu mer än någonsin svartmålas verkligheten, i en tid där rörelser i världen försöker ställa människor mot varandra och skapa oro och rädsla. Men alla vi som tror på demokrati, mänskliga rättigheter och frihet vet att det finns en annan väg. En väg kantad av hopp och framtidstro.

Valet till Europaparlamentet angår alla oss här i Fagersta, i allra högsta grad. Det är därför oerhört viktigt att du som enskild gör din röst hörd och att du påverkar inriktningen för det Europa, det Sverige och det Fagersta du vill ha i framtiden.

Det gör du enklast genom att rösta senast nu på söndag 26 maj.

Marino Wallsten (S)

Kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan