Om du nu i veckan lyssnar noga finns chansen att du hör ett svagt knastrande ljud. Då kan det vara en valarbetare som biter på naglarna. Extra troligt om valarbetaren jobbar för S, M, L eller MP.
För när valrörelsen nu är inne på målrakan pekar opinionsmätningarna på att dessa fyra partier kommer att göra svaga val.
Nu på söndag är det sjätte gången som svenskarna röstar in ledamöter till EU-parlamentet. Och för S och M tenderar dessa val bli rena rama besvikelsen.
S fick 28,1 procent av rösterna vid det första valet, 1995. Det betraktades då som ett veritabelt fiasko för S – som i den nationella politiken hade fått över 45 procent av rösterna i riksdagsvalet på hösten 1994.
Nu vet vi att 28,1 är alla tiders bästa. För sedan premiärvalet har partiet bara gått sämre och sämre val efter val. Och för fem år sedan noterade S en ny bottennotering: 24,2 procent.
Annons
Annons
Det kan bli etter värre denna gång. I de sammanställningar av flera väljarbarometrar som pollofpolls.eu presenterar inför helgens val ligger S på 23,6 procent – i den färskaste mätningen från Sifo i förra veckan var stödet ännu lägre, 21,9 procent.
En liknande Golgatavandring är M ute på. Partiet under dåvarande partiledaren Carl Bildt var 1995 mycket tydligt i sin tro på det europeiska samarbetet. Och i premiärvalet röstade 23,2 procent av väljarna på M.
Det var då det, vid senaste valet var stödet nere på 13,7 procent. Och i årets valrörelse är Europatanken knappt synlig, M driver främst inrikespolitiska frågor – med parollen "Vi gör Sverige tryggare" och förslag om utbyggd kärnkraft. Opinionsmätningen pekar på en viss uppgång (till 15,8 procent), men hos Sifo ligger M lägre (13,5 procent) än vid 2014 års val.
Kanske var ändå det som sved mest i den moderata själen för fem år sedan att partiet bara blev tredje störst. MP seglade förbi och i från. Inget tyder på att M kommer att återta sin position som tvåa i år heller, denna gång är det SD som enligt opinionsmätningarna lägger beslag på den positionen.
Miljöpartiets EU-historik är en verklig berg och dal-bana. Från 17,2 procent 1995, ned till 6,0 procent tio år senare och upp igen till 15,4 2014. Nu pekar mätningarna på ett nytt kraftfullt ras. MP ser ut att göra sitt näst sämsta EU-val någonsin – i pollofpolls.eu ligger partiet på 10,5, i Sifo på 9,6 – och skulle i så fall förlora två av sina fyra mandat.
Precis som för MP har L varvat fantastiska toppar med rejäla sänkor. Som bäst gick det 1999 med Marit Paulsen då 13,9 procent av väljarna röstade på partiet. Nu visar opinionsmätningarna att L till och med riskerar att hamna under fyraprocentsspärren.