Jag har röstat tre gånger. Första gången jag skulle rösta bodde jag i Frankrike och fick åka till svenska konsulatet i Nantes. På den tjocka mattan i konsulns vardagsrum var röstbåset uppställt.
Allt i lägenheten var i guld, till och med toaborsten. Jag hade shorts och sandaler. Alla andra som skulle fullgöra sin demokratiska plikt var minst tre gånger så gamla som jag och klädda i kostym.
Andra gången jag skulle rösta bodde jag i Uppsala men jobbade i Kalmar. Jag tog cykeln till stadshuset och förtidsröstade på valdagen, som man kan göra om man röstar i en annan valkrets än sin egen.
Tredje gången jag skulle rösta hade jag blodförgiftning och 42 graders feber. Min syster fick springa till vallokalen och hämta ett intyg för ombudsröstning som jag skrev under medan jag väntade på skjuts till sjukhuset. Jag åkte till akuten, och lillasyster trampade till vallokalen.
Annons
Annons
Den här gången ser jag fram emot att, förhoppningsvis, få rösta i min egen vallokal för första gången.
För de flesta går röstandet som tur är oftast betydligt lugnare till, men jag är ett talande exempel på att om det är något som går att göra i Sverige så är det att rösta.
Det går att poströsta, det går att förtidsrösta, det går att rösta genom ombud. Det går att rösta i sin egen vallokal och det går att rösta i en förtidsröstningslokal i alla andra kommuner i hela Sverige, även på valdagen. Man behöver inte ens ha med sig sitt röstkort för att kunna rösta.
På Stadsmissionen i Västerås ser de till och med till att den som varken har adress eller legitimation kan rösta.
Och om du har förtidsröstat och ångrar dig, ja då kan du gå till din vallokal på valdagen och rösta igen.
Det är långt ifrån någon självklarhet att det ska vara så här. I USA hålls val ofta på vanliga arbetsdagar så att bara den som har råd att ta ledigt från jobbet kan gå och rösta. I Frankrike måste den som vill rösta skriva in sig i röstlängden flera veckor i förväg.
Att det är så lätt att rösta är antagligen en av anledningarna till att vi har ett av världens högsta frivilliga valdeltaganden, som dessutom ökar – särskilt bland unga. I det senaste riksdagsvalet röstade 87 procent av befolkningen, det är den högsta siffran sedan 1985.
Annons
På söndag är det val igen och för den som känner sig osäker på hur valet går till kommer här en snabbrepetition.
Annons
Vallokalerna håller öppet 8-21 och du måste ta med en id-handling eller en vän som kan intyga din identitet. I övrigt finns allt du behöver i vallokalen.
Vilken vallokal du ska gå till står på röstkortet, har du tappat bort det kan du gå till närmaste förtidsröstningslokal och rösta där.
På www.val.se finns svar på alla frågor man kan tänkas ha om hur det går till att rösta.
I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösta i kommunalval för första gången.
29 riksdagsval, 28 kommunal- och landstingsval och 4 EU-parlamentsval senare är det dags igen.
På söndag får vi välja vår framtid i Europa, det är något att vara tacksam över.