Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare liberal

Reidar Carlsson
Ledare: Feministiskt initiativ ligger långt under fyraprocentsgränsen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Soraya Post är på väg ut ur parlamentet.

Annons

Enligt opinionsmätningarna blir det ganska stora förändringar jämfört med förra EU-valet 2014. Då var MP den stora vinnaren.

I år tycks det gå klart sämre, trots att partiet toppar med kändisar som förra kulturministern Alice Bah Kunhke och meteorologen Pär Holmgren. Opinionsmätningarna pekar på att partiet backar två mandat och bara får två. Det brukar också fungera med kändiskandidater i EU-valet.

Annons

Enligt Fredrick Federley (C) är det en belastning att ha erfarenhet från EU-parlamentet, eftersom "debatten i valrörelsen handlar om allt utom hur det faktiskt är i parlamentet".

De stora vinnarna i årets EU-val tycks bli SD. Partiet ligger runt 18 procent i opinionsmätningarna, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2014. Att partiet inte längre vill att Sverige lämnar EU tycks inte ha skrämt bort väljarna, inte heller flera andra partiers budskap om "värderingsval" eller "kamp mot extremhögern". De senaste dagarnas avslöjanden om att partiets toppkandidat Peter Lundgren tafsat på en kvinnlig SD-kollega kan dock sänka partiets siffror.

Annons

Årets stora förlorare verkar bli L, som ser ut att mista de två mandat partiet har i dag i EU-parlamentet. Utan Marit Paulsen har partiet svårt att locka väljare, och även om Karin Karlsbro gör ett helt okej jobb som toppkandidat, så är hon okänd och får inte partiets siffror att lyfta, trots att L faktiskt har en väldigt tydlig profil i EU-valet.

L har dock fortfarande chans att klara sig kvar i EU-parlamentet. Det har inte FI, som var förra EU-valets nykomling. Partiets toppkandidat Soraya Post har inte gjort bort sig helt, även om hennes inställning till Ryssland har visat sig vara mer än lovligt naiv. Men intresset för partiet tycks i dag som bortblåst.

I EU-valet är väljarna inte så låsta vid sina traditionella partier, utan nya partier kan få många röster. Så har det varit i de tre senaste EU-valen: 2004 fick Junilistan 14,5 procent, 2009 fick Piratpartiet 7,1 procent och 2014 fick Feministiskt initiativ 5,5 procent. I år finns det dock inget parti som följer i dessa partiers fotspår.

Annons

I övrigt ser C, KD och V ut att ha goda chanser att vinna extra mandat, medan S och M får vara glada om de kan behålla sina mandat. Men mycket kan fortfarande hända. Väljarna är extra rörliga i EU-valen, och många beslutar sig sent. Det gör att de senaste dagarnas debatter och utspel kan få stor påverkan på slutresultatet.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan