Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalEU-valet i Västmanland

Matilda Molander
Matilda Molander: Klimatstrejkarna marscherade hela vägen in i EU

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

På väg till redaktionen för valnattsbevakningen frågade jag en god vän som är politiskt engagerad vilka frågor väljare har ställt i valstugorna.

Han svarade blixtsnabbt:

1. Vad tycker ni om EU?

2. Vilka är era bästa kandidater?

3. Vad tänker ni göra för klimatet?

När den här texten skrivs har de första prognoserna börjat trilla in från andra europeiska länder. I Nederländerna verkar de gröna gå rejält framåt, på Irland ökar de kraftigt, i Tyskland fördubblar de sitt stöd och går från 10 till 20 procent.

Om prognoserna stämmer så går det inte att tala om något annat än en grön våg.

På fredagen demonstrerade tiotusentals unga för klimatet över hela världen. Miljön är vår tids ödesfråga, och den måste lösas på EU-nivå. Det har väljarna förstått, framför allt de unga.

Annons

Annons

I Tyskland ser de gröna ut att bli överlägset största parti bland unga, med över 30 procent av rösterna.

I Sverige har Miljöpartiet visserligen med största sannolikhet backat rejält från sitt rekordresultat 2014. Men de båda gröna partierna, MP och Centerpartiet, ser precis som i förra EU-valet ut att samla ungefär 20 procent av väljarna.

På Miljöpartiet i Västmanlands valvaka var stämningen god i väntan på valresultatet: ”Det känns bra, det är en helt annan stämning när man pratar med väljare än i höstas”, sa en medlem.

Även hos Liberalerna var stämningen uppsluppen efter att de första europeiska prognoserna kommit in. Den liberala gruppen, där Centerpartiet och Liberalerna ingår, ser ut att gå ordentligt framåt i årets val.

Med försvagade socialdemokrater och konservativa innebär det här att de EU-positiva krafterna i parlamentet behöver ha med liberalerna och de gröna för att få majoritet för sina förslag.

Som den gröna gruppens ena ledare Philippe Lamberts uttryckte det: ”Vi är nödvändiga för att få en stabil pro-europeisk majoritet… och om vi är nödvändiga så kommer saker verkligen att förändras”.

Mycket av diskussionerna inför valet har handlat om de förmodat enorma framgångarna för nationalistiska och främlingsfientliga partier. De verkar ha uteblivit.

Annons

Partier långt ute på högerkanten har gått framåt, men inte så mycket som befarat.

Vad som däremot är säkert är att stödet för medlemskap är större än någonsin i Sverige och större än på 30 år i Europa.

Det syns i valdeltagandet. Andelen som röstar ser ut att ha ökat med ungefär tio procent i både Tyskland, Frankrike och Polen. I Europa som helhet har ungefär hälften gått till valurnorna, vilket troligen innebär det högsta valdeltagandet på över 20 år.

Det är en demokratisk seger värd att fira.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan