Annons

Annons

Annons

Jens Runnberg

ledare liberalEU-valet i Västmanland

Jens Runnberg
Ledare: Allt har gått populistens väg och den här valskrällen är nog bara början

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Nigel Farage avlade sin röst i Cudham Primary School i Biggin Hill på torsdagen.

Annons

Han blev Årets britt 2014 efter att hans parti Ukip blivit störst i EU-valet och i februari 2016 blev decenniers krypskytte mot EU, som journalist och politiker, belönat med att det inför EU alltid djupt splittrade Torypartiet utlyste en folkomröstning.

Även där vann Nigel Farages linje Brexit.

Att Storbritannien kommer att lämna EU, och den politiskt kaotiska hanteringen av folkomröstningen, har höjt valdeltagandet i flera europeiska länder och i Sverige lett till större stöd för medlemskapet än någonsin.

Annons

I mars 2019 startade Farage det nya Brexit Party, som när det här skrevs såg ut att bli överlägset störst i EU-valet Storbritannien egentligen inte skulle delta i.

Det är anmärkningsvärt. Storbritannien har skildrats som ett splittrat land, men politikerna som verkade för stanna-sidan i folkomröstningen har efter det inte lyckats kanalisera sina väljares engagemang i varesig något livskraftigt parti eller i stöd för sådana inslag i befintliga partier, utom med undantag för Liberaldemokraterna, som dock stannade på 18,5 procent.

Annons

Partiet Change UK som ställde upp i EU-valet som en tydlig motpol till Farages Brexit Party, även det ett utbrytarparti som inte funnits tidigare, fick 2,7 procent.

Många brittiska bedömare menar att Brexit Party är Tories värsta mardröm och att Torypartiet riskerar att implodera. The Telegraph förutspådde på söndagskvällen det lägsta valresultatet för Tories sedan 1834.

Populisten Nigel Farage har drivit en valkampanj i EU-valet med en retorik som han troligen sömlöst kan föra över på nästa inrikesval. Han har argumenterat för att "ta demokratin tillbaka", mot "etablissemanget" och mot BBC (public service).

Otåliga före detta Toryväljare, som tycker att premiärminister Theresa Mays hantering av frågan har präglats av inkompetens och obeslutsamhet, har strömmat till Farages Brexit Party i stora skaror. Tories stannade på katastrofala 12 procent.

Farage lovar att Brexit Party är en sammanslutning för dem som tror på förtroende, integritet och ärlighet i politiken. Men vad vill Brexit Party göra? Det är höljt i dunkel. Det viktiga för väljarna är vad partiet är emot.

Annons

Farage har inte ens behövt ta fram ett partiprogram för att bli Storbritanniens största parti i EU-valet.

I vår tids politik är sådant mindre viktigt.

Välkomna till 2019.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan