Annons

Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Debatt
Debatt: Barn har rätt till semester

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Claudio Bresciani / TT/SCANPIX Kollobarn leker från en badflotte på ett sommarkollo på Barnens ö utanför Stockholm.

Annons

Sedan 2017 har Skinnskattebergs kommun arrangerat lägerkolloverksamhet för barn och ungdomar. 2017 genomfördes ett lite längre kollo. Detta blev mycket uppskattat men ansågs något långt, och för få barn fick chansen att delta. 2018 utvecklades därför verksamheten till två kollon med något kortare tidslängd, men med möjlighet för fler barn att delta.

Annons

Syftet med kolloverksamheten har varit integration och mervärde för alla de barn och ungdomar som finns i Skinnskatteberg. Men kollo har en än viktigare funktion än så. Barn har rätt till semester, att komma bort från sin vardagsmiljö och få vara barn dygnet runt i sagolik svensk natur, oavsett ursprung.

Annons

I år har Skinnskattebergs kommun planerat in "dagskollo" där man kan komma de dagar som man vill, istället för sedvanligt lägerkollo. Utgångspunkten för dagverksamheten är allaktivitetshuset Sture. Det är deras vardagsmiljö, och resan dit är lång för många barn i vår kommun.

Genom att vistas på läger i en annan miljö än den vardagliga, får barnen semester på "riktigt". Med andra i samma ålder, får barn chans att utveckla sin identitet och självständighet. I en längre tids samvaro med andra barn och ungdomar ges också en faktisk möjlighet att kliva över de gränser som finns i vardagen vad gäller ursprung, socioekonomiska faktorer, kön och ålder. Man får vara den man är. Sådana värden kan inte ersättas med dagverksamhet.

Med ovanstående sagt vill vi att Skinnskattebergs kommun fortsätter genomföra lägerkollon 2019 så som vi gjorde 2018. Dagverksamheten på Sture kan vara ett komplement.

Helena Norrby (C) och Carina Sándor (L), Kommunstyrelsen i Skinnskatteberg

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan