Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalEU-valet i Västmanland

Matilda Molander
Matilda Molander: Här är våra röster i Bryssel – del 2

Valvakorna är över, konfettin bortsopad och bubbelflaskorna kastade i glasåtervinningen. De 4 187 848 svenskar som tog sig till vallokalerna har resulterat i tjugo nya EU-parlamentariker. Men vilka är de? Ledarredaktionen presenterar i två delar dem som ska föra vår talan i Bryssel. Sist ut är Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Sverigedemokraterna

Jessica Stegrud (SD)

Jessica Stegrud är ekonom och helt ny i politiken. Hon har arbetat som business controller på ett energiföretag, tycker att klimatfrågan är överdriven och vill att EU ska fokusera på handel och säkerhetspolitik.

Peter Lundgren (SD)

Lastbilschauffören Peter Lundgren blev invald i parlamentet 2014 och har sedan dess arbetat nästan uteslutande med frågor som handlar om transporter. Lundgren har hittills haft svårt att hålla händerna från kvinnobröst, för hans nya kollegors skull får vi hoppas att han bättrat sig. Han har ett uttalat mål att rädda den svenska åkerinäringen och har blivit nominerad till bästa parlamentariker inom transportfrågor.

Annons

Annons

Charlie Weimers (SD)

Charlie Weimers har haft en ledande ställning i Kristdemokraterna och orsakade stort rabalder när han bytte parti till Sverigedemokraterna för ett par år sedan. Han var då stabschef för kristdemokraternas dåvarande EU-parlamentariker Lars Adaktusson, så han kommer att känna sig hemma i EU-korridorerna. Weimers har varit konservativ politiker sedan tonåren och har som mål att minska invandringen.

Centerpartiet

Abir Al-Sahlani (C)

Abir Al-Sahlani kommer från Irak och har haft ett stort, och delvis omdiskuterat, engagemang för den demokratiska utvecklingen i hemlandet. Hon har arbetat med internationella frågor för Centerpartiet och suttit i riksdagen i flera omgångar. I Bryssel vill hon arbeta med jämställdhet och demokratifrågor.

Fredrick Federley (C)

Västmanlänningen Fredrick Federley kryssade sig som enda svensk in i parlamentet från en tredjeplats på listan 2014. I parlamentet har han arbetat med frågor om jordbruk och djurskydd och är engagerad i arbetet med att reformera EU:s jordbrukspolitik som utgör nästan 40 procent av unionens budget.

Annons

Kristdemokraterna

David Lega (KD)

Annons

Bild: TT

Paralympikern och kommunpolitikern David Lega från Göteborg har ett livslångt engagemang för handikappfrågor och vill se ett EU som gör mer för att medlemsländer respekterar romer och funktionshindrade.

Sara Skyttedal (KD)

Sara Skyttedal har enligt egen utsago ”åsikts-tourettes” och upphör aldrig med att göra kontroversiella uttalanden. Som ordförande i KDU drev hon förbundet i en klart mer konservativ riktning och i EU-parlamentet vill hon ge EU mer makt över utrikespolitik och mindre makt över sociala frågor som välfärd.

Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke (MP)

Alice Bah Kuhnke är programledaren som blev hållbarhetschef, som blev generaldirektör, som blev kulturminister, som blev instagramstjärna, som blev EU-parlamentariker. När hon nu åker till Bryssel är fokus på jämställdhet, mänskliga rättigheter och klimat.

Pär Holmgren (MP)

Annons

TV-meteorologen Pär Holmgren tog sig till Bryssel med siktet tydligt inställt på klimatet. Han vill se en långsiktig utsläppsbudget som anger ett maxtak för vad varje medlemsland får släppa ut, och social omsorg om dem som blir av med jobben i klimatomställningens fotspår. Men det är bråttom att lösa klimatfrågan, så bråttom att Holmgren uttryckt att allmänna val bör avskaffas till förmån för någon form av klimatdiktatur.

Annons

Liberalerna

Karin Karlsbro (L)

Liberalernas Karin Karlsbro har arbetat länge i politiken med miljöfrågor, men utan att ta någon mer framträdande plats. När Cecilia Wikström lämnade sin plats blev hon i sista stund inkastad som toppkandidat. Hon fick partiets enda mandat och vill i EU arbeta för en skarpare miljö- och klimatpolitik.

LÄS ÄVEN: Första delen i Ledarredaktionens presentation av parlamentarikerna

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan