Ett litet land har inte så många statsmän och erfarna politiker. Sverige är dessutom dåligt på att ta till vara statsministrar som förlorat val. Carl Bildt som blev EU:s särskilda sändebud till Jugoslavien är mer ett undantag än något annat.
Sverige har att lära av Finland. En statsminister är inte dömd att försvinna in i näringslivets styrelsedjungelstystnad. I stället kan statsministern skickas till EU-kommissionen som Jyrki Katainen.
Annons
Hans efterträdare som statsminister, Alexander Stubb, är i dag vice ordförande i Europeiska Investeringsbanken.
Med erfarenheten att ha varit regeringschef och förhandlat på den absoluta toppnivån i Europeiska Rådet är en tidigare statsminister väl lämpad för tunga europeiska uppdrag.
Särskilt när man är ett litet land och det är personens erfarenhet, kontaktnät och skicklighet som avgör tyngd och framgång.
Annons
När Sverige nu ska utse sin kandidat som EU-kommissionär efter Cecilia Malmström så borde det vara bland de bästa vi kan skicka som vi behöver leta.
Att ta en grå backbencher i regeringen som Ylva Johansson, vilket en del socialdemokrater vill, vore ett oklokt, provinsiellt och socialdemokratiskt egocentrerat beslut.
I fall lilla Sverige vill få en tung EU-kommissionsportfölj, och allra helst ett vice ordförandeskap som Katainen har i den utgående kommissionen så är det en statsminister som ska skickas till Bryssel.
Dagens regering är också i en unik situation, aldrig tidigare har en regering som ska skicka en EU-kommissionär haft så svagt stöd i riksdagen som Löfven har.
Det gör att om regeringen vill markera bred förankring och att det är hela Sverige som står bakom kandidaten så hämtas nästa EU-kommissionär från oppositionen.
Utifrån dessa kriterier finns det en självklar kandidat från Sverige till EU-kommissionen. Det är förra moderata statsministern Fredrik Reinfeldt.
Med åtta år i Europeiska rådet (2006-2014) och en bakgrund som den mest framgångsrika moderata statsministern genom tiderna så är Reinfeldt väl kvalificerad.
Annons
Han är dessutom fortfarande ung i internationella sammanhang, bara 53 år. Det kan jämföras presidenterna Trump 72 år och Putin 66 år, eller utgående ordföranden för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker som är 64 år.
Så ta upp luren, Löfven, och ring Reinfeldt.