Annons

Annons

Annons

Marcus Åsling

ledare liberalEU-valet i Västmanland

Marcus Åsling
Krönika: Räcker väljarvinden till statsministerposten för Busch Thor?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

M äts upp från flera håll. C tog många liberala väljare, SD tog väljarna som hittade dit via S och KD tar de konservativa.

Kvar är ett uppenbart försvagat högerparti på 16 procent som har svårt för att ta tydliga steg åt det ena eller det andra hållet av rädsla för att tappa väljare.

Vid en konservativ regeringsbildning 2022 M+KD med stöd från SD är det svårt att se vad som skulle bli moderat i en sådan regering, utom enskilda ministrar.

M kommer vara det enda partiet som har kapacitet till politikutveckling; ta fram reformer, få de politiska löftena att gå ihop och bygga en helhet inför en budgetförhandling. Men det räcker inte, M har ett svagt förhandlingsläge.

M är redan fast i fällan. Om KD kan beskyllas för att vara en blek kopia av SD så är M i dag en blek kopia av KD. Det är samma politik, men med mindre vass retorik.

Annons

Annons

Genom att attackera C och L för januariavtalet med S och fortsätta på den inslagna linjen med omöjlig oppositionspolitik är det svårt att se hur M kan ha något annat val än att gå fram med KD och SD som sitt regeringsalternativ 2022.

I en situation där SD och KD är dubbelt så stora som M: Varför skulle SD välja Ulf Kristersson (M) framför Ebba Busch Thor (KD) som statsminister? Det gör man inte. Frågan är dessutom ifall M har råd att stå utanför regeringen i fyra år till utan att fullständigt implodera.

Att Busch Thor ska bli statsminister i en konservativ regering tror jag är det givna målet för KD. Men dit är det fortfarande långt. För det första är det inte säkert att partiets väljarstöd håller i sig.

1998 lyckades Alf Svensson samla ett liknande stöd, då precis som nu var det under en tid där övriga partiers ledarskap var kraftigt försvagat. Carl Bildt befann sig knappt i Sverige. FP hade en partiledare som utmanades och C lanserade "det här är Lennart".

Dessutom är borgerliga väljare speciella. Man hoppar gärna på tåget när ett borgerligt parti framstår som en vinnare, för tillfället KD, samtidigt har den borgerliga väljarkåren inga problem att dra ifall det börjar lukta illa.

Kritiken mot hur Lars Adaktusson röstade i abortfrågor som europaparlamentariker påverkade KD:s valresultat. Det är solklart.

Annons

Det visar också hur lätt borgerliga väljare har att flytta på sig. Det är från denna grupp KD hämtar sin nya bas av väljare i stället för i traditionella frikyrkomiljöer.

Annons

KD:s nya politiska inriktning går dessutom på koalitionskurs med frikyrkoförsamlingarnas engagemang i flyktingfrågan.

Mandatperioden kommer visa om KD:s strategi håller över tid. För tillfället innebär strategin en tillströmning av väljare.

Detta innebär sedan att missnöjda delar av partiorganisationen sitter still i båten i stället för att protestera mot den nya politiska inriktningen. Om vinden vänder för KD är det inte säkert att Busch Thor lyckas hålla ihop sitt parti.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan