Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Insändare: En mardröm att jobba inom hemtjänsten i Norberg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Hemtjänsten i Norbergs kommun är en mardröm. Det kanske låter som hårda och orättvisa ord men det är sanningen, det handlar inte om att personalen inte försöker göra så gott de kan, inte heller handlar det om att personalen i de flesta fall är okunnig på något sätt. Det största problemet sitter i att de ledande i kommunen, chefer, socialchefen och politikerna har skygglapparna på.

1. Brist på personal, det är vardagsmat för vissa brukare att de får vänta väldigt länge innan de får den hjälp de har rätt till. Ibland och allt oftare får nära anhörig ta en av personalens plats vid dubbelbemanningar, detta för att personalen har så fullspäckat på sina arbetslistor att de helt enkelt inte hinner med, detta plus larm. Det är inte ovanligt att en personal går hem från ett arbetspass med över 30 besök, detta på 6-8 timmar. Det finns även de som gjort 60 besök på en delad tur (07.00-13.00 16.00-21.00) Orimligt eller hur? Inte så konstigt att personalen är så stressad och inte hinner ta sig tid för våra äldre.

Annons

Annons

2. Delade turer och konstiga arbetstider. De delade turerna har varit en diskussionsfråga i många år. Något som personalen länge velat få bort från sina scheman. Något som inte hörsammats från ledning eller politikers håll. Det nya projektet med kortare arbetsdag ledde bara till värre schema för de anställda, nog för att du får kortare arbetsdagar men det ökade antalet dagar du behöver vara på jobbet.

3. Okunskap och brist på kommunikation. Det är stor brist på kommunikationen mellan både brukare-personal (en hel del språksvårigheter från personalens sida tyvärr i många fall) vilket leder till att brukarna känner otrygghet och inte känner att de får den hjälp de ska ha.

Tyvärr så verkar det som att cheferna endast kommer med bortförklaringar eller ursäkter när personalen slår på larmklockan. Man förklarar bort det som sker eller kommer med "Vi ska kolla upp det" och inget mera händer.

Men även efter larmet som sjuksköterskorna skrev om i en insändare den 22 juni 2018, kom endast tomma och falska ord om att organisationen fungerar som den ska, en ren käftsmäll till de berörda sköterskorna och personalen i hemtjänsten. Något som tyvärr inte är ovanligt att personalen får bemöta, hårda ord i form av "duger det inte kan du säga upp dig"

Om ni verkligen hade haft en ordentlig inblick i verksamheten skulle vem som helst drömma mardrömmar.

All heder till er som kämpar på hemtjänsten. Ett sjunkande skepp..

Från hjärtat

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan