Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Ledare: Klimatpolitiken har vuxit ifrån Greta Thunbergs plakat – MP:s regeringsvana har fått partiet att mogna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Språkröret Per Bolund putsade på sitt almedalstal in i det sista. Foto: Henrik Montgomery / TT

Annons

När MP:s nyvalda språkrör, tillika bostads- och finansmarknadsministern, Per Bolund, på söndagen inledde årets Almedalsvecka var det för ett parti som återigen börjat känna viss tillförsikt.

EU-valet var visserligen betydligt sämre än för fem år sedan. Men 11,5 procent räckte för att göra de gröna, som de gångna åren vant sig vid opinionssiffror kring fyraprocentsspärren, optimistiska inför framtiden.

När MP tog steget in i regeringen efter valet 2014 var de flesta miljöpartister egentligen beredda på att regerandet skulle kosta på både i förtroende och väljarstöd, men få hade nog anat att maktens pris skulle bli så högt som det blev – från svekdebatterna om Förbifart Stockholm och Vattenfalls tyska kolgruvor till åtstramningen av migrationspolitiken.

Annons

Det gick kort sagt inte längre att vara aktivisterna som väljare kunde projicera sina vitt skilda förhoppningar på. Sedan ett par år tillbaka talar partiet istället om vikten av att leverera tydliga sakpolitiska resultat i miljö- och klimatpolitiken.

Annons

Att MP håller på att mogna som regeringsparti syns i valet av Per Bolund som språkrör. Bostads- och finansmarknadsministern är utbildad biolog, och saknar den aura av utomparlamentarisk aktivism som omgav hans företrädare Gustav Fridolin.

Den politiska mognaden märks också i beslutet att osentimentalt bryta samarbetet med S i Stockholm för att istället ingå i en blågrön majoritet efter valet i höstas.

MP:s problem handlar allt mindre om den politiska amatörism som tidigare fick S-tjänstemän i regeringskansliet att beskriva sina miljöpartistiska kollegor som “barnen”, utan om miljöfrågornas förändrade karaktär. Att fundera över sitt klimatavtryck, och kanske äta mindre kött eller överväga att ta tåget istället för flyget, är för allt fler något självklart.

En mätning från Novus nyligen visade att 86 procent av de tillfrågade menar att klimatförändringarna helt eller delvis orsakas av människan. Mer än sex av tio är samtidigt mycket eller ganska oroade över den globala uppvärmningen. Förra sommaren ansåg 16 procent av väljarna klimatet vara den viktigaste frågan; bara migrationen hade större andel.

Konsekvensen av detta blir att inget parti kan bortse från miljö- och klimatfrågorna. I stället får vi en situation där alla partier tvingas formulera egna trovärdiga lösningar. Det är sannolikt mot den bakgrunden man bör förstå att MP inte fått större utdelning från vinterns och vårens klimatdebatt och den mediala uppmärksamheten kring Greta Thunbergs klimataktivism.

Annons

Annons

I praktiken har klimatfrågan lämnat plakatstadiet.

Det är notabelt att Konjunkturinstitutet förklarade att sju av åtta klimatförslag i regeringens budget för ett år sedan är ineffektiva, däribland det så kallade klimatklivet.

MP är helt enkelt inte automatiskt bäst på klimatpolitik. Det är en situation som ställer nya och högre krav på förmågan att tänka såväl grönt som pragmatiskt kring politiska lösningar. För miljö- och klimatpolitiken är det en odelat positiv utveckling.

Svend Dahl

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan