Annons

Annons

Annons

#MinAndraIdrott

#MinAndraIdrott – Virva Rylander: ”Alltid varit det roligaste jag vet att träna”

Sporten möter elitidrottare i Västmanland som berättar om deras upplevelse att hålla på med flera idrotter, om elitsatsning och mycket mer. I del två är det dags för multiidrottaren Virva Rylander med ett färskt SM-guld i bandy men som samtidigt satsar på friidrotten.

Text

Virva Rylander har på senare tid mest fått uppmärksamhet för hennes och VSK Bandys framgångar på isen. Men sprinten är lika viktig för henne. Foto: Henrik Mill

Annons

Virva Rylander är i närminnet mest känd för sina framgångar på bandyisen. Så sent som i mars fick hon tillsammans med lagkamraterna i VSK lyfta ett historiskt första SM-guld för damlaget.

Men för Rylander finns inte en elitsatsning utan två. Trots SM-guld i bandy gör hon ingen skillnad på det jämfört med friidrotten.

Sprintdistanserna 100, 200 och 400 meter är grenarna för 19-åringen som har medaljer på både JSM och USM.

I barndomen testade Virva Rylander på många sporter innan hon tillslut stannade vid de två hon fortfarande är aktiv med.

– Jag gick i gymnastik sedan jag var väldigt liten till när jag gick i sjuan tror jag. Jag började i fotboll, innebandy och simning provade jag på men det blev bara något år, säger hon.

Annons

– När jag var 13 började jag med friidrott. För jag hade så mycket annat innan. Jag sa i ung ålder att jag ville köra friidrott, båda mina föräldrar gjorde det.

Annons

Anledningen till att det blivit så många olika sporter har att göra med att hon följde med vännerna. En anledning till att hon fortsatt med bandyn hela vägen har just med det att göra.

- Jag hade kompisar i bandy, vilket gjorde att jag fortsatte med det. Jag har haft idrottskompisar så det har passat mig bra.

Foto: Henrik Mill.

Redan vid 13 års ålder blev bandyn väldigt seriös då hon flyttades upp till VSK:s damlag. Och trots att hon elitsatsar inom två olika idrotter så har hon själv aldrig funderat över det.

– Jag har aldrig tänkt så där att nu ska jag elitsatsa. I bandyn så är man så ung, det var få tjejer, spelarbrist när jag blev uppflyttad. Jag hade inte så mycket till val när det blev en elitsatsning. Då drogs man med lite och friidrotten är så individuellt.

Hon fortsätter:

– Du tävlar ju tillsammans med alla som elitsatsar och tränar med de som inte gör det. Oavsett så tränar man tillsammans. Vilket gjort att jag aldrig haft någon tanke på det, man bara tränade mycket och drogs med.

Många tänker nog på Virva Rylanders situation som elitidrottare inom två sporter som krävande. Själv verkar det som att hon aldrig tänkt den tanken. Det är till och med så att det blir "för lite" träning när bandy tagit uppehåll.

– Det har alltid varit det roligaste jag vet, att träna och jag gillar att röra på mig och jag känner skillnaden på när jag har en vilodag. Jag mår så mycket bättre när jag tränat så för mig har det aldrig varit någon konstighet.

Annons

Annons

– Så nu när bandysäsongen varit slut har det bara varit friidrotten. Då känner jag, gud så mycket tid jag har. Så jag längtar till försäsongen för vad ska jag göra med den här tiden?

Foto: Henrik Mill.

Du är inte rädd för att träna för mycket, med tanke på skador som kan tillkomma?

– Nej det tror jag inte, jag jobbar ju så jag har ju lite begränsningar att jag kan inte bara träna. Sedan tror jag att jag känner efter rätt så mycket med kroppen, jag och min tränare (mamma) har en väldigt bra dialog.

Så du menar att du skulle träna ännu mer om du kunde?

– Ja eller kanske inte, jag skulle nog få slut på saker att göra. Men jag ska försöka få in mer träning som inte är fysisk när jag inte har jobb. Som klubbteknik och sådant där. Så innan jag börjar plugga så ska jag ta någon månad i sommar där jag inte jobbar.

– Och då tänkte jag vad ska jag göra med den tiden? Ja då åker jag ned och kör lite med klubban, det tar inte på kroppen men är ändå lika viktigt.

Även om träning är det bästa hon vet så gör Virva Rylander "uppoffringar" och prioriterar sporterna beroende på period.

Virva Rylander under guldsäsongen i VSK.

Bild: Eric Blomqvist

Annons

Under friidrottens inomhussäsong har hon de två senaste åren valt att inte tävla. Detta för att ha fullt fokus på bandyn och under slutspelet la hon också bort friidrottsträningen.

Annons

– Jag kände att bandyn är så kort och friidrottssäsongen inomhus är också väldigt kort men den läggs det inte så mycket vikt på.

– Jag missade väldigt ofta viktiga bandymatcher när jag var iväg på SM på vintern. Något år missade jag slutspel för att SM inföll på samma helg. Då tänkte jag att då får faktiskt bandyn vara viktigast på vintern.

Vill du veta mer om fördelarna med att prova flera olika idrotter, särskilt som ung. Kontakta Västmanlands Idrottsförbund eller läs mer på www.rf.se/vastmanland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan