Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Greta med vänner borde gå tillbaka till skolbänkarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Foto: TT/AP Photo/Ronald Zak "Strejker leder bara till att energieffektiva företag slås ut och produktionen flyttas till utlandet, där miljökraven är låga" skriver "Pensionerad skollärare" som uppmanar Greta Thunberg och andra som deltar i skolstrejken för klimatet att återvända till skolbänkarna.

Annons

Invandring har enligt Lilja-Stenholm haft stor betydelse för Sveriges utveckling. Tyskar och valloner tillförde kapital och kunskap för att bygga upp industrier. Finnar, med samma utbildning och värderingar som vi, bidrog till tillväxten när de kom hit på 1950-talet. Nu ser vi delvis en annan form av invandring. Liberalerna uppfattar troligen detta påstående som unkna värderingar, men om invandring till Sverige vore som i Kanada och byggde på att de med högst poäng – språkkunskap och utbildning – fick komma in skulle nog integration och sysselsättning underlättas. Kravlös inbjudan till vårt välfärdssystem lockar tyvärr också de som avstår från att integreras och delta i sysselsättningen.

Annons

Annons

Liberalernas önskan att göra det enklare att starta och driva företag är lovvärd, men en stor andel av dem som kommer hit idag tillför vare sig kapital eller kunskap och är i många fall lågutbildade med avvikande värderingar. Utvecklingen de senaste åren visar också att andelen företagare i Fagersta har gått ner och att andelen arbetslösa har gått upp trots hög invandring. Närmare 8 procent är idag sysselsatta i arbetsmarknadsprogram och 20 procent är bidragsförsörjda. Det är inte så välfärden finansieras.

Greta, som uppmanar skolelever och fackföreningar att gå ut i strejk den 27 september, borde uppmana sina kamrater att ta skolan på allvar, sätta sig i skolbänken för att öka sina kunskaper och utnyttja biblioteken för att öka sin förståelse av världen och klimatet. De kunde börja med att läsa Elsa Widdings bok Klimatkarusellen. Strejker leder bara till att energieffektiva företag slås ut och produktionen flyttas till utlandet, där miljökraven är låga. Enligt Greta måste utsläppskurvan 2020 sänkas drastiskt, men faktum är att de globala utsläppen av koldioxid ökar kommande årtionde. Kina, som står för 30 procent av de globala utsläppen, ökar årligen sina utsläpp med 2 procent. Sveriges andel av de globala utsläppen är 0.1 procent.

Annons

Även om vi lägger ner all industri i Sverige blir effekten på global nivå marginell. Det enda vi skulle åstadkomma vore ett kraftfullt slag i luften mot utsläpp vars klimatpåverkan ifrågasätts av många. Jag vill därför uppmana Greta med sina vänner att återgå till skolbänkarna och se till att leva så att deras egen resursförbrukning minskar.

Pensionerad skollärare

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan