Annons

Annons

Annons

Bandy

Flest guld i VSK:s historia – snart är han på is igen: "Jäkligt häftigt"

Han är den mesta mästaren i mesta mästarna.

1989 vann han sitt första guld med VSK, och sitt sjunde och sista guld tio år senare.

30 år efter sitt första och 20 år efter sitt sista guld, drar han på sig VSK-tröjan igen när VSK Legends möter ett mixat VSK-lag bestående av både damer och herrar. Matchen spelas på söndag den 18/8 i ABB Arena Syd.

Sporten har inför matchen, träffat mannen med flest SM-guld någonsin i VSK.

Text

En VSK legend, då och nu. Fotograf: Björn Tilly/bildbyrån & Filip Lindfors

Annons

Han har nog fått sin beskärda del av bäcksvart bryggkaffe i diverse bandybaracker genom åren. Nu väljer han hellre caffè macchiato när kaffemenyn är av den större modellen och det finns lite mer att välja på. Men det är väl det minsta han förtjänar efter att ha spelat hem flest guld av alla spelare i VSK genom tiderna.

De där gulden förresten, de fysiska guldmedaljerna, de har han ingen särskild koll på.

– De ligger nog i en låda någonstans där hemma. Det är ju bara små grejer, man har ju minnena kvar ändå, säger Johan "Josen" Olsson och skrattar.

Nu var det visserligen ett tag sedan men han har, sedan han slutade med bandyn, hållit igång med en del veteranbandy med gamla VSK:are och även rinkbandy då och då. Så nog finns det en hel del bandy kvar i kroppen hos VSK:s meste mästare.

Annons

Johan "Josen" Olsson lyfter SM-bucklan år 1999 efter att VSK spöat Falun med 3-2. Olsson har vunnit sju (!) SM-guld. Fotograf: Björn Tilly/bildbyrån

Annons

– Nu var det väl kanske fyra år sedan vi spelade men det är faktiskt jäkligt häftigt hur snabbt man hittar tillbaka till sina gamla roller och kan få till det på ett hyggligt bra sätt, säger Olsson när han får frågan om hur dagsformen är.

Inför matchen på söndag blir det dock inga extra träningspass för "Josen" som i år fyller 55.

– Nej, det blir det inte, vi får väl köra på rutin som man säger.

Matchen ska spelas i 2X20 minuter där VSK-legender möter ett mixat lag, av nutida dam- & herrspelare på ABB Arena Syd kl 14.00.

På söndag får han gräva fram den gamla utrustningen och hoppas på att den fortfarande passar. Någonstans borde den finnas men "Josen" har inte full koll på vart den finns eller OM den finns kvar, lite på samma sätt som med alla SM-guld.

– Jag vet inte, men hoppas jag har kvar nåt som jag kan använda i alla fall, säger han samtidigt som han skrattar.

Johan "Josen" Olsson. Foto: Filip Lindfors

Han var ett av de tidigare namnen som släpptes inför legendsmatchen, men trots att den gamle försvarsklippan har spelat med nästan alla VSK-spelare från 80-talet och framåt, har han ingen aning om vilka medspelare han kommer ha runtomkring sig i matchen.

– Några stycken har jag haft koll på men det blir en överraskning för mig med när de släpper namn till matchen. Men jag spelade så länge i VSK så jag har förmodligen spelat med alla. Hoppas det kommer några namn till så att vi får många avbytare, vi saknar väl en spelare i varje lagdel, säger Olsson.

Annons

Annons

Han har minst sagt fog för sina ord. Johan Olsson gjorde sin första säsong i VSK 1982 och den sista 2002. Då hade han gjort över 400 matcher för klubben.

"Josen" bärs fram av sina medspelare efter sin 400:ade match.

Firas med 400-tårta efter sin 400:ade match i VSK-tröjan.

Med till intervjun med "Josen" Olsson har sporten med några arkivbilder som vi tittar på tillsammans.

Han svarar inte blixtsnabbt när bilderna kastas fram på bordet bredvid kaffekoppen. Han har gjort så många framträdanden i klubben så man märker att han måste tänka efter en sekund innan han kan placera bilden. Vilket år, vilken match, vilken säsong. Men full koll på sin tid i VSK, det har han.

Bläddrar igenom klassiska bilder. Foto: Filip Lindfors

Foto: Filip Lindfors

Vilken final var störst för dig?

Man kan se hur han tänker igenom alla gamla finaler i huvudet innan han landar i svaret.

– Jag tror ändå att det första guldet var störst på något sätt. Men samtidigt var det otroligt häftigt att vinna SM-guld på hemmaplan 1990, det var 17 grader varmt då, kanske inte 17 men folk stod i t-shirt på läktarna. Det var i mars och jag minns paniken när man vaknade på morgonen och det var som en sjö där isen skulle vara.

Annons

Annons

Inför legendsmatchen på söndag är han laddad men inte segersäker. Han ser det för vad det är och tycker det ska bli kul både att spela, men också att träffa gamla vänner från förr och snacka i omklädningsrummet.

Kommer ni ha nån chans att vinna då?

– Det borde vi verkligen inte ha, men det är ju såklart mest en kul grej. Vi vet ju om våra begränsningar och hur mycket man kan ta i. Det ska bli kul och spännande. Jag ser fram emot det såklart.

Den sjufaldige mästaren gillar idén av en match där klubbens historia möter nutid och framtid, och han ser med spänning fram emot matchen.

– Det är ju ett väldigt fint och bra initiativ med den här matchen. Att uppmärksamma både damlaget och herrlaget tillsammans med spelare som varit med och skapat klubbens historia och identitet. Det tycker jag är bra.

Tobias Forss, Johan "Josen" Olsson, Anders Bruun VSK. Även Bruun kommer vara med på söndag.

7 SM guld, hur blev du VSK:s meste guldmedaljör någonsin?

– Jag spelade väldigt länge, hahaha. Näe... Jag minns att vi var många som ofta höjde oss när det var som viktigast. Att vi var bäst när det gällde. Det var ju alltid en avgörande match och då var vi alltid många som blev några procent bättre, samtidigt som det kanske inte var lika många i som höjde sig på samma sätt i motståndarlaget.

Han följer fortfarande VSK och har sin plats på läktaren där han alltid håller till med andra gamla VSK:are. Ibland reser han med på bortamatcher för att heja fram det grönvita laget i hans hjärta.

Annons

Vad tror du om årets upplaga?

– Jag tror de har ett otroligt bra läge. Ett bra läge att utveckla det de vill med nyförvärven som de fått in. Jag tror till och med att de kommer vara bättre än förra året. Truppen ser väldigt spännande ut. Förhoppningsvis har de fått in karaktärer som passar in i laget bättre än de som har lämnat.

På söndag är det alltså dags för Johan "Josen" Olsson att dra på sig VSK-tröjan än en gång. Matchen spelas i ABB Arena Syd, 14.00.

Snart på is igen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan