Annons

Annons

Annons

Bandy

World cup ändrar upplägg – hård kritik när nykomlingar och bottenlag tar plats: "Har respekt för att folk tycker"

World cup utökar från 16 till 20 lag.

Att Frillesås, Åby/Tjureda och AIK nu är klara för spel väcker kritik i sociala medier.

– Turneringen får ha sin gilla gång och så får vi summera efteråt, svarar SAIK:s klubbchef Rafi Markarian.

Text

Bild: Emma Åhman/Fredrik Carlsson/Jonna Igeland/Adam Ihse

Annons

För två veckor sedan kommunicerade World cup-organisationen att 16 lag var klara för årets turnering som spelas i Sandviken i mitten av oktober. I pressmeddelandet framgick också att det fanns planer på att utöka turneringen till 20 lag.

Nu är det klart att så blir fallet.

De fyra sista platserna i årets World cup går till ryska storklubben Jenisej, Frillesås och elitserienykomlingarna Åby/Tjureda och AIK.

Enligt SAIK:s klubbchef Rafi Markarian har möjligheten med 20 lag funnits med i SAIK:s avtal med Internationella bandyförbundet (FIB) och nu har parterna kommit överens om att prova ett nytt upplägg.

Annons

– Vi tycker att det är bra att testa, i synnerhet nu när intresset från Ryssland är så stort och att vi har ett mycket spännande år i elitserien framför oss. Det känns som att det kan bli en rolig turnering och vi vill testa det här en gång för alla, säger Markarian.

Annons

Rafi Markarian.

Bild: Fredrik Selgeryd

Han medger samtidigt att det finns utmaningar med det nya upplägget. Så sent som förra hösten förekom till exempel kritik mot isen i Göransson Arena som tog stryk på grund av det täta matchandet. Hur iskvaliteten ska säkerställas samtidigt som turneringen utvidgas – utgångsplanen är fem grupper med fyra lag i varje – har organisationen ingen vattentät plan för i dagsläget. Det öppnar för fler förändringar jämfört med i fjol.

– Vi har inte landat i någonting än, men det finns alternativ. Det kan vara ett alternativ att lägga några matcher på onsdag kväll, säger Markarian.

World cup kan alltså bli en femdagarsturnering?

– Huvudspåret är att arrangera torsdag till söndag, det vill jag betona, men onsdag kan vara ett alternativ.

Hur gör ni rent logistiskt om det blir torsdag-söndag?

– Kanske kan det bli att vi lägger ett par matcher någon annanstans. Det finns lite olika spår vi tittar på, men vi vill ha kvalitet på turneringen och då är iskvaliteten också viktig.

Annons

Apropå kvalitet så har ni nu bjudit in ett kvallag och två nykomlingar till World cup. Riskerar turneringen att urvattnas?

Annons

– Det tycker jag inte. Elitserien blir spännande i år och historiskt kan man också tycka att vi har haft lag som inte håller måttet. Fastän vi utökar med 20 lag känns kvaliteten bra nu när sex ryska lag kommer.

På Twitter har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Att nykomlingar och bottenlag bjuds in kallas för "ett skämt" och en stor kritiker är Villa Lidköpings guldtränare Johan Sixtensson som beskriver det nya upplägget som "idioti".

Inbäddat innehåll

– Jag har respekt för att folk tycker, men turneringen får ha sin gilla gång och så får vi summera efteråt. Jag tror att det blir en bra turnering med intressanta nykomlingar, säger Rafi Markarian, som inte hymlar om att det även finns ekonomi inblandat i beslutet att utvidga World cup.

– Klart det är lite ekonomi i det, men det är inte det som är huvudspåret. När det finns en öppning för 20 lag vill vi prova det.

Det nya upplägget i World cup innebär att alla elitserielag är med utom Sirius som har tackat nej till medverkan.

Här är alla lag i World cup 2019

Sverige: Villa Lidköping, Västerås SK, Edsbyn, Sandviken, Bollnäs, Hammarby, Vänersborg, Motala, Broberg, Vetlanda, Frillesås, Åby/Tjureda, AIK.

Ryssland: Uralskij Trubnik, Dynamo Moskva, Neftyanik, Vodnik, Bajkal Energy, Jenisej.

Finland: Veiterä.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan