Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Till minne – Karin Torberger

Annons

Legitimerade läkare och resultatområdeschefen Karin Torberger, Norberg, har hastig och oväntat avlidit vid 63 års ålder. Närmast sörjande är maken Finn, sönerna Daniel och Henrik med familjer.

Karin, som var specialistläkare i allmänmedicin, var vid sin död verksam som chef för den regiondrivna primärvården i Region Västmanland. Efter läkarexamen var hon verksam i Dalarna. Hon lämnade en del av sitt direkta patientarbete som läkare, för att tillträda som vårdcentralschef i Avesta 1994. Därefter var tjänstgjorde hon ett antal år som Närsjukvårdschef i Södra Dalarna och senare som samordnare för primärvården i Dalarna. Trots att Karin bott många år i Norberg, hade hon inte arbetat i Västmanland förrän hon utsågs till chefsuppdraget i den västmanländska primärvården 2014.

Annons

Karin hade alltså en gedigen erfarenhet av och kunskap om primärvård som hon tog med sig från Dalarna till oss i Västmanland. Karin hade ett stort intresse för primärvårdens utveckling. Under flera år var hon ordförande i den nationella primärvårdsföreningen där hon var drivande av viktiga frågor för den svenska primärvårdens utveckling. Personal-och kompetensförsörjning, utveckling med av vården med stöd av digital teknik och ett förbättrat omhändertagande av patienter med kroniska sjukdomar, psykisk ohälsa och gruppen äldre med omfattande behov, ansåg hon vara särskilt angelägna områden att förbättra och arbeta med. Det var områden som hon ägnade stort fokus i sitt arbete hos oss i Region Västmanland. Patienterna och deras behov stod alltid i centrum för Karins gärning, men med omsorg om personalen och deras arbetsmiljö.

Annons

Karins skarpa intellekt gick inte att ta miste på. Hon hittade genast det som inte stämde, kunde ifrågasättas eller var ologiskt i varje rapport eller siffermaterial som presenterade. Hon visste vad hon pratade om. Hon arbetade effektivt. Det gick inte lång stund efter att ett samtal var avslutat - ett uppdrag var formulerat - så landade en välskriven, noggrant avvägd och skarp analys i mailboxen. Karin hade stor integritet. Hon stod för sin uppfattning och var beredd att argumentera för den.

Annons

Jag hade förmånen att samarbeta med Karin och lärde känna henne som en varm och omtänksam person med en finstämd humor. Hon delade gärna med sig av sina erfarenheter och sin kompetens – inte minst till yngre medarbetare. Hon var gästfri och vi är många arbetskamrater som haft förmånen att bli hembjudna till hennes natursköna och trivsamma hem i Norberg.

Alldeles för tidigt - mitt i steget – lämnade Karin oss i förvaltningen för Primärvård, Psykiatri och Habliteringsverksamhet. Vi är glada att vi fick arbeta tillsammans med henne och för att vi fick vara hennes chef, medarbetare och arbetskamrater. Karin lämnat ett stort tomrum i Region Västmanland och vi saknar henne. Varma tankar går till Karins familj.

Christina Jogér

Förvaltningsdirektör

Region Västmanland

Annons

Annons

Till toppen av sidan