Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberal

Sofia Mirjamsdotter
Ledare: Så lite var Kristerssons löfte till förintelseöverlevaren värt

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Hédi Fried och Ulf Kristersson. Foto: Foto: Naina Helen Jåma/Foto: Fredrik Sandberg

Annons

Hédi Fried är en av få som överlevde nazisternas förintelseläger Auschwitz. Hon är 95 år gammal, något som inte hindrar henne från att så ofta hon orkar träffa skolbarn och andra för att berätta om sina upplevelser. För att vi inte får glömma. För att historien aldrig någonsin får upprepas.

På senare tid har hon vid ett flertal tillfällen uttryckt stark oro för att hon ser tecken i tiden, tecken som alldeles för mycket påminner om dem man såg innan andra världskriget bröt ut och med det förintelsen av sex miljoner judar.

Hon har också träffat många politiker, och partiledare. En av dem är Ulf Kristersson (M), som då lovade henne att aldrig någonsin inleda något samröre med Sverigedemokraterna.

Annons

På torsdagen meddelade han i ett inlägg på Facebook att han haft möte med SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Men inte bara det. Han menar att han naturligtvis vill samarbeta med SD i frågor där de båda partierna står nära varandra. Naturligtvis.

Annons

Så lite var hans löfte till Hédi Fried värt. Ett löfte som också givits åt väljarna, vid ett flertal tillfällen. Ett löfte som inte givits utan anledning. En av dessa är att SD själva pekat ut liberalismen som sin största fiende. Att SD inte respekterar de demokratiska spelreglerna.

SD har inte ändrat sig på dessa punkter, även om de försökt att tona ner den öppna rasismen som varit partiets främsta kännetecken sedan starten.

Moderaterna har däremot i och med dagens möte tagit ett jättekliv bort från grundläggande principer, och betydligt närmare en politik och en ordning de för inte alls länge sedan tog starkt avstånd ifrån.

Det är ingen överraskning, men det går ändå inte att låta bli att undra. Har Kristersson teflonminne? Minns han inte samtalet med Hédi Fried, vad hon berättade, och sitt löfte till henne? Har han också lyckats glömma sin föregångare Fredrik Reinfeldt, Moderaternas mest framgångsrike partiledare, och vad som gjorde partiet så framgångsrikt under hans ledning?

Har han inte noterat att ju mer Moderaterna närmar sig SD desto mindre väljarstöd får M?

Ser han inte riskerna med att samarbeta med SD? Eller är han så besatt av makten att han är beredd att riskera både demokratiska principer och mänskliga rättigheter för att nå den?

Dagens agerande från Kristersson visar om inte annat hur viktigt det är att Hédi Fried och övriga förintelseöverlevare fortsätter att berätta sina historier medan de kan, och att alla vi andra lyssnar, vidarebefordrar och tar varningarna på största allvar.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan