Annons

Annons

Annons

Längdåkning

Krisläge för Engelbrektsloppet – värmen hotar skidfesten: ”Det är som en dålig midsommar”

En månad återstår till klassiska skidhelgen med Engelbrektsloppet i Norberg, och i år firar Kristinaloppet 30 år. Frågan är dock om tävlingarna ens blir av. Brist på snö och kyla oroar arrangörerna. "Ja, det är nio grader varmt. Det är som en dålig midsommar", säger marknadsansvarige Fredrik Persson.

Text

Risken finns att Engelbrektsloppet blir inställt i år - om kylan fortsätter lysa med sin frånvaro. I så fall blir det elfte gången som tävlingshelgen inte blir av.

Bild: Emma Larsson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Förra året blev det åka av i Norberg. Jimmie Johnsson, Rembo IK, tog sin andra raka seger och Norbergsättlingen Linn Sömskar, IFK Umeå, var den överlägset snabbaste damåkaren runt i snöslasket. Om slasket var ett problem under fjolåret, är det inget i jämförelse med årets barmark.

För när januarivärmen håller i sig, ställer det till med stora problem för skidentusiasterna. I Klackbergsbacken väntar man fortfarande på det första alpina åket, och för Engelbrektsloppet börjar tiden ticka ut. Fredrik Persson, marknadsansvarig för Engelbrektsloppet, uttrycker minst sagt en frustration över vädret.

Annons

Annons

"Det enda vi kan göra är att avvakta in i det sista. Två veckor till ligger vi lågt och hoppas på ett väderomslag", säger Fredrik Persson.

Bild: Emma Larsson

– Det är nio grader varmt och har varit varmt en längre period. Det krävs ett omslag till kallare väder och nederbörd i form av snö för att det ska gå att köra. Det är den enkla sanningen, säger han och fortsätter:

– Vi har en snöbank som vi sprutat så fort det varit kallt, men det har ju inte varit det ordentligt. Den snöbanken räcker inte på långa vägar. Med den milda vintern har den reducerats också. Det enda vi kan göra är att avvakta in i det sista. Två veckor till ligger vi lågt och hoppas på ett väderomslag.

Linn Sömskar under Kristinaloppet 2017. Ett lopp som då vanns av den forne landslagsåkaren, vars far är född och uppväxt i Norberg.

Bild: Oliver Åbonde

Och om läget inte förbättrats under de kommande två veckorna?

– Tyvärr ser det mörkt ut då. Utan snö går det inte och då blir det inställt. När det beslutet tas, det gör inte jag, men jag gissar att det blir i slutet av januari.

Om tävlingarna blir av väntar som vanligt tusentals deltagare i skidspåren. Fredrik Persson berättar att prognosen pekar mot ungefär 3 000 deltagare, samtidigt som de är medvetna om att många väntar med att anmäla sig.

Engelbrektstafetten den 8 februari 2019. Satsningen på konceptet fortsätter i år.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Annons

Årets nyheter ligger annars i dels en större satsning på fredagens stafett, där de fått in en sponsor i Ving flygresor som ska lotta ut en resecheck på 25 000 kronor till vinnande lag. Men den främsta nyheten är att Kristinaloppet fyller 30 år och för första gången kommer få en egen starttid på lördagen.

– Det gör att det blir starkare prägel av ett riktigt tjejlopp, precis som det ska vara.

Jimmie Johnssons målgång 2019.

Bild: Eric Blomqvist

Sedan starten 1969 har Engelbrektsloppet fått ställas in vid tio tillfällen, vilket motsvarar var femte lopp. Sveriges näst största skidtävling fick ställas in 1971, 1989, 1990, 1992, 1993, 1997, 2000, 2002, 2005 och senast 2016.

Efter det året köpte arrangören in snökanoner för att försöka säkerställa snötillgången. Något som hjälper föga när temperaturen konstant ligger på plusgrader istället för minus.

– Tyvärr är det inte i våra händer. Förra året var det ingen snö heller egentligen, men då var det betydligt kallare under december. Det var mer fruset i marken och vi kunde spruta mer konstsnö. Det här är extremt varmt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan