Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Insändare: Mer fakta i narkotikapolitiken är precis det jag efterfrågar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rasmus Ling (MP), Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson .

Bild: TT

Annons

Svar till Bosse Axelsson, insändare i Fagersta-Posten 29/1.

Den 28 december skrev jag en text på Facebook om svensk narkotikapolitik. Några dagar senare snappades den upp av Dagens Nyheter, och därefter också av Sveriges radio. Ibland får frågor egna liv, och så har det också blivit med denna. Jag har inte föreslagit legalisering av hasch. Den som vill se vad jag sagt kan läsa på min Facebooksida.

Annons

Annons

Behöver man som politiker har fakta i målet när man föreslår något? Bosse Axelsson ställer måhända frågan retoriskt, men jag vill svara med ett rungande ja. Mer fakta i narkotikapolitiken är precis det jag efterfrågar. Jag vill se en bred och förutsättningslös utredning, som tittar på vilka vägar länder i vår omgivning har tagit. En utredning som kan lyfta blicken, och föreslå hur politiken skulle kunna förändras för att få ner skadorna narkotikan orsakar.

Skadorna från narkotika är nämligen omfattande. Dels i ren dödlighet för de som använder narkotika, men även i form av kriminalitet som den för med sig, då missbrukare behöver pengar dagligen för att finansiera drogerna. Dels i form av social misär, inkomstbortfall och annat. Men inte minst är narkotikan motorn i den organiserade brottsligheten och gängbrottsligheten, som i sin tur plågar vårt land med skjutningar och sprängningar.

Jag är personligen mycket skeptisk till att legalisering av hasch skulle vara vägen framåt för Sverige. Däremot tror jag mer att en viss form av legalisering av det oerhört dödliga heroinet, skulle minska dödstalen, och förbättra livet för missbrukare och dess familjer. Detta har man gjort i Danmark, genom så kallade injektionsrum. Preparaten kan inte tas med ut.

Annons

Men poängen är: Låt oss utreda saken, utan förutfattade meningar och ideologiska skygglappar. Se vad andra gjort, se vad Sverige kan lära. Vi är tyvärr inte bäst i klassen alla gånger.

Rasmus Ling (MP), Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan