Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Insändare: Ett jämställt samhälle är en samhällsekonomisk vinst

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liane Blom (L), Tanja Svennberg (L) och Anita Lilja-Stenholm (L) har skrivit insändaren tillsammans med Mimmi Wallin (L), Maria Persson (L), Elsa-Lill Strolz (L) och Helene Wallin (L).

Bild: Privat, Lova Jappevik

Annons

8 mars en dag som sätter fokus på kvinnors liv, arbete och livsvillkor. En dag som får många av oss att tänka på alla de kvinnor som gått före i kampen för kvinnors rättigheter och bättre levnadsvillkor.

Kvinnor som begränsades och hindrades i studiemöjligheter, att bilda familj och att få välja yrke, men som inte gav upp utan kämpade vidare i ett systerskap vars mål var rättvisa och jämställdhet. Kvinnor som hånades, förlöjligades och ifrågasattes i det mesta de företog sig. Kvinnor som inte gav upp utan målinriktat och oförtrutet kämpade för att bygga ett bättre samhälle baserat på demokrati och allas lika värde.

Annons

Annons

Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad var ett centrum för att få inspiration och hämta kraft. Kvinnlig rösträtt infördes i Sverige 1919. På Fogelstad samlades kvinnor för att förbereda och strategiskt bilda sig inför att kvinnan skulle få plats i beslutande församlingar som riksdag och regering. I tacksamhet och beundran minns vi våra förebilder och deras arbete som har lagt grunden till att Sverige idag ses som ett av världens mest jämställda länder. Idag kan vi se deras historia inblästrad i betongen av Siri Derkert på Östermalms tunnelbanestation.

Kan vi slå oss till ro och anse att vi nått målet om ett jämställt samhälle? Svaret är nej! Mycket mer finns att göra och att fortsätta kämpa för!

► Lika lön för lika arbete.

► Mäns våld mot kvinnor måste upphöra.

► Kvinnors hälsa måste förbättras.

► Kvinnors dubbelarbete medför stress och måste lösas genom att männen i högre grad tar ett delat ansvar för hem och familj.

► Hederskulturer måste motarbetas och upphöra.

Ett jämställt samhälle är en samhällsekonomisk vinst!

Anita Lilja-Stenholm (L)

Liane Blom (L)

Tanja Svennberg (L)

Mimmi Wallin (L)

Maria Persson (L)

Elsa-Lill Strolz (L)

Helene Wallin (L)

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan