Annons

Annons

Annons

Motorcykelsport

Speedwaysäsongen skjuts upp – planerar start i början av juni och slopar kvartsfinalerna: "Visat på stor samarbetsvilja"

Under torsdagen meddelade Elitspeedway Sverige (ESS) att speedwaysäsongen skjuts upp på grund av coronaviruset.
Istället önskar ligan starta i början av juni.
– Först och främst är det självklart att vi inte kan köra utan publik, säger ESS vice ordförande Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande.

Text

Bild: Oliver Åbonde

Annons

Speedwaysäsongen skulle ha startat i början av maj, men på grund av coronaviruset står det under torsdagen klart att den skjuts upp.

Istället är preliminär start lagd till 2 juni.

– Först och främst är det självklart att vi inte kan köra utan publik. Vi flyttar därför fram säsongsstarten till den 2:a juni och hoppas att restriktionerna om större sammankomster har lättat då, säger ESS vice ordförande Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande.

Annons

Det innebär att de fyra första omgångarna därmed skjuts upp, och som ett led i detta blir det inga kvartsfinaler i år.

– För att kunna avsluta säsongen i rimlig tid till hösten innebär det också att vi stryker kvartsfinalerna. Skulle det bli förlängda restriktioner på publika evenemang har vi ett antal olika scenarion redo att sjösättas även för det, säger Holmstrand.

Annons

Utöver det ökar också transferkorten från tre till sju, golvsnittet sänks från 8,500 till 8,000 och varje lag tillåts ta in en tillfällig gästförare om någon av de ordinarie inte kan medverka på grund av matchkrock.

– Klubbarna och förbundet har visat på stor samarbetsvilja och ödmjukhet inför situationen och snabbt kommit fram till ett heltäckande förslag som vi verkligen tror kommer göra säsongen möjlig. Nu håller vi tummarna för att pandemin vänder så snabbt som möjligt och att säsongen kan starta som vi nu tänkt, säger Holmstrand i pressmeddelandet.

FAKTA: Här är de fem alternativen för säsongsstarten

Huvudscenario: Seriestart 2/6 (nuvarande serieupplägg från omgång 5), omgång 1-4 placeras sist på frigjorda slutspelsveckor 36-39. Kvartsfinalerna utgår, semifinaler genomförs vecka 40 och finaler vecka 41.

Plan B: Ligastart 9/6 (nuvarande schema från omgång 6), omgång 1-5 placeras vecka v.30 samt på frigjorda slutspelsveckor 36-39. Kvartsfinalerna utgår, semifinaler genomförs vecka 40 och finaler vecka 41.

Plan C: Ligastart 16/6 (nuvarande schema från omgång 7), omgång 1-6 placeras v.30 samt full omgång den 27/8 och på frigjorda slutspelsveckor 36-39. Kvartsfinalerna utgår, semifinaler genomförs vecka 40 och finaler vecka 41.

Annons

Annons

Plan D: Ligastart 23/6 (nuvarande schema från omgång 8), omgång 1-7 placeras v.30 samt full omgång den 27/8 och på frigjorda slutspelsveckor 36-40. Kvartsfinaler och semifinaler utgår, finalerna genomförs vecka 41.

Plan E: Ligastart 30/6 (nuvarande schema från omgång 9), omgång 1-8 placeras v.30, samt full omgång den 27/8 och på frigjorda slutspelsveckor 36-41. Rak serie, slutspelet utgår i sin helhet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan