I slutet av mars presenterade ESS, elitserieklubbarnas samarbetsförening, en coronakrisplan med nya regler och fem separata planer för hur speedwaysäsongen skulle kunna genomföras utifrån olika startdatum i juni.
När allt mer nu talar för att det kommer bli svårt att genomföra idrottsevenemang med publik även i juni – och speedwayklubbarna sedan tidigare bestämt sig för att inte försöka köra inför tomma läktare – har ESS tagit fram en ny plan. Om än betydligt mer luddigt formulerad den här gången.
– Det är inte så att vi håller något hemligt – vi har faktiskt inget mer konkret i nuläget. Det krävde rätt mycket arbete att göra en sådan plan förra gången, och nu lägger vi inte det arbetet förrän det blir nödvändigt, säger Mikael Holmstrand, som är vice ordförande för ESS.
Annons
Han avslöjar att det ändå finns klara huvuddrag och tankar kring hur upplägget skulle behöva förändras med en försenad start.
Annons
– Det scenariot vi la för en start i slutet av juni (där hela grundserien genomförs och seriesegraren blir svensk mästare, reds anm) går att genomföra under större delen av juli också, genom att förlänga säsongen lite grann. Men skulle det gå långt in i augusti innan vi kommer igång så får vi titta på ett annat serieupplägg, säger Holmstrand.
– Då kommer vår utgångspunkt vara att få till så många hemmamatcher som möjligt för varje lag. Samtidigt måste vi få till en sportsliga rättvisa i det.

Det är högst oklart när det återigen kan köras speedway inför publik. Arkivfoto: Maxim Thoré/Bildbyrån
Holmstrand säger att ett alternativ skulle vara en enkelserie – eftersom elitserien innehåller nio klubbar skulle de ge alla fyra hemma- och fyra bortamatcher – följt av en slutspelsserie.
Senast tänkbara startdatum i dagsläget är satt till den 11 augusti, samtidigt som man öppnar för att förlänga säsongen till sista veckan i oktober mot en tidigare tänkt avslutning senast den 8 oktober.
– Vi resonerade ganska länge kring det där och konstaterade tillsammans, oavsett varifrån landet vi kom, att det ofta faktiskt är bättre läge för speedway i mitten av oktober än i början av maj, då det inte varit ovanligt att det till och med kommit snö. På hösten är det oftare regn än kyla som sätter stopp, så visst är det lite av en chansning. Men det är så viktigt att få igång vår verksamhet, så det får vara värt det, säger Holmstrand.
Annons
Just det där – att det är extremt viktigt att det blir körning i år – är något Holmstrand trycker hårt på.
Annons
– Vissa klubbar skulle klara det hyggligt om speedwayen pausades hela 2020, medan andra inte skulle klara det alls. Och vad skulle vi då stå med för liga 2021? Vi måste ha ett tvåårsperspektiv på hela den här övningen, säger han och fortsätter:
– Det finns fasta kostnader som klubbarna måste ta hand om även om det inte blir någon körning i år, och kan det inte köras blir det noll i publikintäkter samtidigt som det kommer bli en diskussion med sponsorer om redan inbetalda medel och vad som gäller både för i år och för nästa år. Dessutom ser kommunernas stöd till föreningarna väldigt olika ut över landet, och än så länge vet vi inte hur regeringens coronastöd till idrotten kommer fördelas. Och om fotbollen och hockeyn kommer igång och vi blir de enda som inte kör ... Då kommer det skapa osäkerhet kring sändningstid och relevans inför nästa år. Ur många perspektiv känner vi att vi måste göra allt i vår makt för att det ska bli körning i år.

En elitserie med bara svenskar? Det skulle kunna bli verklighet i höst om coronarestriktionerna sätter stopp för resor. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån
Avgörande för elitserien blir också i vilken takt återöppningen av samhällena i de andra stora speedwayländerna – främst Polen, Storbritannien och Danmark – kommer att ske.
– Sverige har haft en ganska liberal hållning i hanteringen av pandemin hittills, vilket gör att man kan spekulera i att de svenska restriktionerna kommer att lätta före Polen och Storbritannien. Då blir det svårt att använda förare därifrån, som kanske kommer bli tvingade att sitta i karantän i två veckor för att få komma hem igen, säger Holmstrand.
Annons
Kan man köra elitserien med bara svenskar, eller bara svenskar och danskar?
Annons
– Då måste man se över körschemat och antalet förare per lag i matcherna. Och hur allsvenskan i sådana fall skulle se ut. Det vore konstigt om exakt samma förare körde elitserien på tisdagen och sedan allsvenskan på onsdagen. Det är en komplexitet som vi kommer få återkomma till eftersom det finns så otroligt många okända faktorer i dagsläget. Om det å andra sidan öppnas upp för resor så kan det bli ännu viktigare för oss att bara köra på tisdagarna, vår priodag, i höst beroende på hur britterna lägger sitt schema.
I samband med det tidigare krispaketet ökades antalet transferkort – alltså antalet förändringar i förartruppen en klubb kan göra efter att transferfönstret stängde den 1 december – från tre till sju, och kravet att minst 25 procent av lagets grundseriematcher ska vara köra innan de får användas slopas. Elitserielagen kan därmed i praktiken byta ut hela startsjuan innan serien ens startar.
Hade allt varit som vanligt hade elitserien startat om två veckor, tisdagen den 5 maj.