Annons

Annons

Annons

Fagersta

Till minne – Carl-Göran Carlsson

Text

Carl-Göran Carlsson har avlidit i sviterna av covid-19.

Annons

Tidigare verksamhetschefen för Rättspsykiatri Västmanland, Carl-Göran Carlsson, Fagersta, har avlidit i sviterna av Covid 19 vid 71 års ålder. Närmast sörjande är sambon Meta Andersson Sundström, sönerna Magnus och Mikael med familjer.

Calle - som han kallades av oss alla - arbetade som socialchef i Norberg i början på 2000-talet när jag lärde känna honom. Jag rekryterade honom som verksamhetschef vid rättspsykiatriska kliniken i Landstinget Västmanland år 2003 och vårt långa samarbete inleddes.

Det var stora behov av förändring och utveckling av verksamheten inom rättspsykiatrin. Calle tog genast tag i en stor mängd olika problem och förbättringsområden. Resultatet lät inte vänta på sig. Arbetsmiljö och vårdkvalitet förbättrades.

Annons

Som chef var Calle kreativ, lyhörd, strukturerad och tydlig och han ryggade inte för att ta tag i problem när så behövdes. Han hade en auktoritet i sitt sätt att vara och gjorde sig omtyckt och respekterad. Han var lätt att samarbeta med och han odlade goda relationer med vårdgrannar . Calle hade integritet. Han stod för sin uppfattning och var beredd att argumentera för den. Han hade ett stort och varmt hjärta och månade mycket om patientgruppen som kanske inte alltid är så väl sedd i vårt samhälle.

Annons

Byggnation och igångsättning av den nya rättspsykiatriska kliniken på Nybo-området i Sala var en höjdpunkt i Calles karriär. Han arbetade intensivt och engagerat för att tillskapa en högmodern rättspsykiatrisk klinik med högre säkerhetsklass än på den gamla enheten. Kliniken är en av Sveriges modernaste och den har väckt intresse nationellt. Efter många års planerade kunde Calle hålla invigningstal för 175 inbjudna gäster och därefter kunde patienter och personal flytta in.

Efter 10 års arbete inom rättspsykiatrin började Calle fundera på pension och han övertalades att fortsätta arbeta, men nu i rollen som intern ”hyr-chef” inom den västmanländska psykiatrin och ställde därmed upp när vi hade vakanser. Han hade olika uppdrag bland annat som sektionschef inom vuxenpsykiatrin samt som verksamhetschef och läkarchef inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hans erfarenhet och klokskap blev där ovärderlig och han gjorde sig mycket uppskattad.

Annons

Calle tyckte mycket om att resa och tog tillfället i akt att se sig om i världen. Annars var fritidshuset i norra Västmanland en plats han trivdes på och längtade till. Barn och barnbarn var viktiga och han pratade gärna om dem. Det är svårt att förstå att han ryckts bort så oväntat och jag kommer att bevara vårt långa samarbete i varmt minne. Mina tankar går till Calles anhöriga.

Christina Jogér

Tidigare förvaltningsdirektör för Primärvård, Psykiatri och Habiliteringsverksamhet Region Västmanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan