Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Debatt: Vi kräver en oberoende granskare efter händelserna på Centralskolan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Christer Filipsson (DiN), Lennart Skansfors (DiN) och Anna Lindgren (DiN).

Annons

Vi från Demokraterna är kända för att agera kraftfullt och resolut när vi upptäcker att politiker eller tjänstepersoner väljer att runda grundläggande regler som styr den verksamhet man är satt att sköta. De som till äventyrs hoppades att coronapandemin skulle ha tagit kål på Demokraterna i Norberg har misstagit sig. Vi lever i högsta grad men vi har tillfälligt och odemokratiskt tystats ner av Socialdemokraterna. Sättet man använder sig av är att man, med hänvisning till den rådande Covid-19 pandemin, bordlägger alla obehagliga frågor som Demokraterna väcker. Frågor som aktualiseras av Socialdemokraterna hanteras däremot i vanlig ordning. Det kallar vi demokratisk diktatur.

I kommunfullmäktige används samma taktik. Där plockas viktiga frågor bort från dagordningen. Det har resulterat i att känsliga interpellationer och valärenden skjutits upp på obestämd framtid. Det har försvagat oss Demokrater vilket bland annat innebär att vi inte kunnat fylla upp vakanser i kommunstyrelsen. Framför allt försämrar åtgärderna möjligheten att upprätthålla den demokratiska balansen.

Annons

Annons

Under den senaste veckan har vi, liksom de flesta av er, tagit del av nyheten att en av Centralskolans anställda, under en obestämd tid, skickat bilder av sexuell karaktär till flera av skolans elever, företrädesvis unga flickor. Händelsen har skapat en massiv kritikstorm som främst riktar sig mot att ansvariga inte verkar ha hanterat ärendet på det resoluta och kraftfulla sätt vi kan förvänta oss. Lagstiftningen ställer tydliga krav men skolchefen och rektor hävdar att de följt det regelverk som finns.

Nu har Moderater och Sverigedemokrater tillsammans deklarerat att de inte har något förtroende för skolchefen och rektorn på Centralskolan. Vi är också kritiska till hur ärendet hanterats av ledningen men anser idag att vi behöver mer fakta på bordet för att kunna uttala oss om hon skall vara kvar eller inte.

Vi har ännu inte fått någon objektiv information som beskriver vad som hänt och om ledningen agerat eller brutit mot gällande riktlinjer. Det finns många obesvarade frågor och vissa är mycket besvärande för de som har ansvaret men frågorna måste besvaras innan det är dags att utkräva ansvar.

Annons

Annons

Det här ärendet bör hanteras skyndsamt varför vi föreslår vi att kommunstyrelsen omgående ger en extern oberoende granskare uppdraget att utreda situationen på Centralskolan både vad det gäller det explicita ärendet men också hur styrdokument och kvalitet hanteras inom skolan. Det kan mycket väl finnas brister, liksom hos socialförvaltningen, i hur det politiska systemet följer upp skolans verksamhet.

Efter vi har tagit del av resultatet är vi beredda till att agera. Det kanske inte bara är tjänstepersoner som skall rannsakas utan även ansvariga politiker. Att den ansvarige socialdemokraten sitter på information i flera månader utan att delge detta till utskottet reser frågor om ordförandens intresse och lojalitet i ärendet.

Christer Filipsson (DiN)

Lennart Skansfors (DiN)

Anna Lindgren (DiN)

Demokraterna i Norberg

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy